Syre Stockholm

Låneaktioner mot nedmontering av unikt bibliotek

Zoom Vid årsskiftet sägs hyresavtalet upp för Internationella biblioteket (IB) vid Stockholms stadsbibliotek. Bokbeståndet på över 100 språk kommer att splittras, en del försvinna och personal placeras på olika bibliotek.

Den långa vägen till långfilmen

Zoom Att göra långfilm är kostsamt och tidskrävande, och berättelser som utmanar normativa skildringar är få. Regionala filmstöd som satsningen STHLM Debut kan vara ett sätt att ge fler filmskapare chansen att bidra med sina unika perspektiv.

20 stockholmare får sticka händerna i jorden

Zoom I sommar omvandlas Söderhallarnas tak till en sorts koloniträdgård och i drygt 20 pallkragar odlas grönsaker, kryddor och blommor.

Forskare om Sveriges drogpolitik: ”Avkriminalisering ett måste”

Zoom När tre forskare från olika discipliner samtalar om Sveriges drogpolitik på ett seminarium i Almedalen är de rörande överens: Den är skadlig. Men vad är alternativet mellan nolltolerans mot legalisering, och är Sverige på väg dit?

Rökförbud riskerar att flytta problemet

Zoom Nu är det slutrökt på Stockholms uteserveringar och i en stor del av det offentliga rummet. Förvirring om hur lagen ska tolkas och upprätthållas råder bland både rökare och krögare, och staden har valt att hålla sig med ett pragmatiskt synsätt på förbudet.

V vill se klimatråd för unga: En nagel i ögat på politikerna

Zoom Vänsterpartiet i Region Stockholm vill införa ett klimatråd för att ta vara på ungas engagemang i klimatfrågan. Tanken är att de ska granska politiska beslut utifrån Parisavtalet.

Nytt ljus på länets historiska kvinnor

Zoom Vad kan en andelstvättstuga ha betytt för bysamhället, och vad berättade en sekelskiftets arbetarkvinna genom sin kameralins? I Stockholms läns museums utställning Tusen år av kvinnokraft på Vallentuna kulturhus ligger fokus på vardagens kvinnor.

Rekordmånga nybyggda bostäder – av fel sort

Zoom I bostadsbristens Stockholm står inflyttningsklara lägenheter tomma, eftersom de är för dyra. Nu kräver Länsstyrelsen i Stockholm en bostadssocial utredning, för att få till en bostadsförsörjning som matchar behovet av ett mer blandat bostadsbestånd.

Attitydförändring i Stockholms beroendevård

Zoom Sverige har bland de högsta siffrorna i Europa för dödlighet bland missbrukare, och möjligheten att få vård varierar beroende på var i landet du bor. Stockholm öppnade sitt första sprututbyte för sex år sedan. I dag pågår en attitydförändring mot en mer progressiv syn på vård och behandling.

Nytt ljus på kvinnornas klassiska verk

Zoom

Jobb och hälsa i fokus på Järvaveckan

Zoom Nästan 300 organisationer och företag deltar i Järvaveckan. En av dessa, 1,6- och 2,6-miljonerklubben, arrangerar en egen speakers’ corner för att diskutera kvinnors hälsa.

De väljer bort barn: "Jättevinst för planeten att vi avstår"

Zoom Malou Gudmundsson och Frida Walström är stockholmarna bakom den populära podden ”Barnfrihet”, där de bland annat tagit upp miljövinsten i att avstå från barn. Priset: hat och hot. 

S vill växla upp stadens vegoutbud

Zoom Vegetarisk mat ska alltid gå att välja i kommunens verksamheter, enligt Stockholms stads nyligen klubbade matstrategi. Men Socialdemokraterna vill att samma sak ska gälla vegansk mat. – Det kan ha en normstyrande inverkan och är ett bra sätt att få ner klimatavtrycket, säger oppositionsborgarråd Emilia Bjuggren.

Folkliv ska göra ödeplatser trygga

Zoom

Debaser: "För dem var det billigare att vi aldrig kom tillbaka"

Zoom Flera av Stockholms konsertlokaler står inför nedläggningshot. I protesterna märks konsertarrangörer, en namninsamling med drygt 28 000 underskrifter, och artisten Petter.

”Det är roligare att åldras tillsammans”

Zoom De har känt varandra sedan barnsben och har följts åt genom livet. Nu bor de tillsammans i ombyggda gamla Beckomberga och stortrivs med att dela både ytor och social samvaro – att husen är klimatsmarta är bara bonus.

Vändpunkts Kitty Ehn: "Grön tillväxt är hittepå"

Zoom Om Sundbybergbon Kitty Ehn från nystartade Partiet Vändpunkt röstas in i EU-parlamentet ska hon kämpa för en rättvis klimatpolitik – och hon vill tala klarspråk om att det sker till ett pris:– Vi är det enda partiet som vågar tala om en omställning som även betyder en uppoffring.

Möte över språkgränser i dansen

Zoom I föreställningen Koreografin utmanas kroppsliga normer och språkbarriärer. Genom att använda hörlurar med instruktioner på olika språk får ungdomar i publiken själva framföra dansen.

"EU-valet viktigare än tidigare år"

Zoom I EU-valet 2014 använde bara 57 procent av stockholmarna sin röst. Årets val utmålas som ett ödesval för demokratin. Syre Stockholms reporter tar reda på vad de svenska kandidaterna till parlamentet säger om EU:s roll för demokratin – och vad parlamentet faktiskt inte bestämmer över.

Makten över konsten

Zoom Det gemensamma utrymmet, vårt offentliga rum, är fyllt med konst. Varför är den där och vad gör den för nytta? Syre Stockholms Marie Eriksson har träffat dem som bestämmer.

"Sverige måste skriva på förbud mot kärnvapen"

Zoom För snart två år sedan förhandlades Konventionen om förbud mot kärnvapen fram av 122 stater i FN men Sverige har inte undertecknat den. Den 8 maj hålls seminariet ”Kärnvapen – det största hotet mot allt levande” på ABF-huset i Stockholm.

Debatter, valguide och standup: Så får du klimatkoll inför EU-valet

Zoom Klimatet är svenskars viktigaste fråga i EU-valet 26 maj. Men förra EU-valet använde bara varannan person sin röst, och idag vet sex av tio inte ens när valet är. Vill du få koll på vilka politiker som vill göra vad för klimatet finns en rad evenemang i Stockholm framöver.

1 maj med fokus på hotad strejkrätt

Zoom Den 1 maj arrangeras en demonstration med start på Norra Bantorget mot det nya lagförslag som inskränker strejkrätten. Förslaget är framlagt av regeringen med stöd från ledningarna för arbetstagarorganisationernas centralorganisationer LO, TCO och Saco samt från Svenskt Näringsliv.

Prenumerera

från 45 kr per månad

Prenumerera

Hundratals köar för hiv-medicin i Stockholm

Radar – Nyheter Efterfrågan på en ny, förebyggande hivmedicin är stor. Bara i Stockholm står flera hundra personer i kö för att få…

Elsparkcyklarnas framfart går inte stoppa

Radar – Nyheter Antalet elsparkcyklar i Sverige har mer än fördubblats bara i år. I Stockholm, Göteborg och Malmö finns runt 8 000 till uthyrning.

Fredspristagare: Svek att inte skriva under

Radar – Nyheter Regeringen får massiv kritik efter beslutet att inte skriva under FN:s konvention om kärnvapenförbud. Kritiken kommer från flera internationella organisationer –…

Barkarbystaden och Stockholm får miljonstöd för klimatneutralitet

Radar – Nyheter Nio städer får totalt 35 miljoner i statligt stöd i sitt arbete för att bli klimatneutrala år 2030. Däribland finns…

"Lägre hyror för konstproduktion en nödvändighet"

Radar – Nyheter Läget är pressat när det gäller konstnärliga produktionsplatser i Stockholmsområdet, konstaterar en ny utredning från Region Stockholm. Differentierade hyror för förenings-…

Sällsynt blommande suckulenter

Energi Den väger ett par hundra kilo, sticker ut och sticks. Och den är inte ensam. För på Bergianska trädgården har…

Djur ska få övergångsställe över ny motortrafikled

Radar – Nyheter För att ge djur en säker väg över den planerade vägen Tvärförbindelse Södertörn ska Trafikverket bygga en ekodukt, ett 60…

Upplysta städer knäcker nattdjur

Radar – Nyheter Fladdermöss, liksom nattfjärilar och andra insekter, försvinner i takt med att vår miljö blir allt mer upplyst.– Det är själva…

Trädgårdsfest för skog och hav

Energi I kväll står hav, skog och klimatkrisen i fokus för en välgörenhetsfest på Trädgården. – Vi vill göra det roligt med…

Ny studie ska kartlägga hotade berguvar

Radar – Nyheter Berguvarna har minskat i hela landet, och även Stockholms län. I skärgården finns nu bara ett tiotal revir.

Söndagens dödsskjutningar tros vara separata

Radar – Nyheter Det tros inte finnas någon koppling mellan de tre skottlossningarna i Stockholmsområdet på söndagskvällen, där totalt två personer sköts till…

Högt tryck och hemligheter fixar vegoköttet

Energi Vegokött ligger på allt fler middagstallrikar – sojabönor, ärter eller till och med lupiner är råvaran. Men vad har egentligen…

FRA utbildar gymnasister i cybersäkerhet

Radar – Nyheter 15 tonåringar har släppts in i svensk signalspanings innersta domäner. Under en sommarvecka utbildar Försvarets radioanstalt (FRA) nästa generation av…

Regioner granskas efter 1177-läckan

Radar – Nyheter Datainspektionen fortsätter granskningen kring 1177 Vårdguiden efter avslöjandet om att miljoner samtal till 1177 legat oskyddade på nätet i flera…

Efter samtyckeslagen och #metoo – vad har hänt?

Energi Ett år har gått sedan Sveriges samtyckeslag började gälla och drygt ett och ett halvt år sedan #metoo briserade. Syre…

Skärholmen får nytt kulturhus

Radar – Nyheter 400 kvadratmeter av Skärholmens gymnasium ska fyllas med ateljéer, workshops och scener när Folk i Skärholmen får ett eget kulturhus.

12 000 har fått körkort med krav på alkolås

Radar – Nyheter Sedan körkort med krav på alkolås infördes 2012 har 12 000 personer fått det beviljat som alternativ till indraget körkort.– Vi…

"Jag önskar alla barn en egen odling"

Energi Det ska vara enkelt och billigt att odla. Kolla vad du har hemma för att komma igång, tipsar hobbyodlaren Elin…

Inget OS till Stockholm

Radar – Nyheter Måndagens omröstning i Internationella olympiska kommittén valde Milano/Cortina till värdstad för vinter-OS och Paralympics 2026.

Fridolin lärare på Stockholmsskola igen

Radar – Nyheter Gustav Fridolin (MP) har fått nytt jobb. I oktober börjar han som lärare i historia, religion och samhällskunskap på Stadsmissionens…

Grön glädje på hjul väcker fantasin

Energi Folk ler och sedan får de något drömskt i blicken. Och i stort sett alla män frågar om den fungerar.

Manifestation för bättre våldtäktsutredningar

Radar – Nyheter I veckan anordnade Amnesty Sverige tillsammans med Fatta och Föreningen Storasyster en manifestation för bättre våldtäktsutredningar i Kronobergsparken utanför Polismyndighetens…

Separationer vanligare i styvfamiljer

Radar – Nyheter Barn som bor med en styvförälder är betydligt oftare med om separationer än barn som bor med två ursprungliga föräldrar.

Mest fusk på Mälardalens högskola och Södertörn

Radar – Nyheter Antalet studenter vid statliga universitet och högskolor som stängs av eller varnas ökar kraftigt. Sämst i klassen när det gäller…

Hjälp – min trädgård är sjuk

Energi Växtsjukdomar kan orsaka ett snöpligt slut för perennrabatten eller fruktskörden, och nya klimatförutsättningar ger nya problem. Men redan nu på…

Stockholm inför eldningsförbud

Radar – Nyheter Eldningsförbud har införts i Stockholms län, med anledning av värme och torka som lett till stor brandrisk.

”Träning är medicin utan biverkningar”

Energi När komikern Karin Adelsköld gick in i väggen för andra gången lade både kroppen och huvudet av.– Jag kom inte…

Sommarluncher att återvända till

Energi – Vegokollen

På gång i Stockholm – sommarkalendarium

Energi – På gång i Stockholm Hantera klimatångesten med teater, återupplev nittiotalet, gå på demonstration med djurrättskonst, guidad visning i Stockholms kvinnohistoria eller kanske en ölvandring?…

Han springer lopp för ändrade blodgivningsregler

Radar – Nyheter 11 juni springer nästan 20 000 stockholmare Blodomloppet, en löprunda som ska få fler att ge blod. I år deltar…

Balettskola kastar ut nästan hälften av eleverna inför sjuan

Radar – Nyheter Sju av 16 elever i årskurs sex på Kungliga svenska balettskolan på Södermalm har fått beskedet att de inte är välkomna…

Lidingö på väg mot tiggeriförbud

Radar – Nyheter Lidingö vill förbjuda tiggeri. En splittrad kommunstyrelse fattade i veckan beslut om att föreslå förbud på vissa platser i kommunen. 

Molnhoppet – att göra det omöjliga möjligt

Energi Det som började med att Olle Saloranta Strandberg bröt nacken slutade med att han tolv år senare gjorde en trippel…

Polisnärvaro flyttade kriminell aktivitet i Botkyrka

Radar – Nyheter När den omdiskuterade listan över utsatta områden presenteras för tredje gången beskriver polisen övergripande en positiv trend. Men i områden…

Stockholmsförsök med pant för påsar sprider sig i landet

Radar – Nyheter

Blandade åsikter om elsparkcyklar

Radar – Nyheter Osäkra och trafikfarliga eller praktiska och miljövänliga? Åsikterna om elsparkcyklar varierar. Men att de har blivit en allt vanligare syn i Sveriges…

Stockholmskommuner har låga utsläpp per invånare

Radar – Nyheter Från 129 ton per invånare i sörmländska Oxelösund till runt 0,5 ton i kommuner i Stockholmsområdet. I Sverige varierar de…