Syre Stockholm

Smutsiga batterier på fel slutstation

Zoom SL utreder om bussarna i Stockholmsregionen ska bytas ut mot elbussar. Hur SL ska hantera batteriåtervinningen framgår dock inte av de offentliggjorda planerna. Batteriindustrin präglas av stora svårigheter: barnarbete i koboltgruvorna, smutsig export av elskrot och utmaningar i återvinningen. Elfordonens intåg på marknaden kan bli startskottet för förändring men också en smutsig historia.

Kritiska röster mot LSS-utredning

Zoom Carina Pahl Skärlind, styrelseledamot i RBU Stockholm, som har en nioårig dotter med en cp-skada, säger att merparten av dem med behov av assistans nu kan hamna i händerna på kommunen.

Läkande berättelser – ett ljus i mörkret

Zoom Ett besked om att få stanna eller inte i Sverige dröjer minst två år. Storytelling – med inriktningen ”läkande berättelser” kan vara ett sätt att bearbeta traumatiska upplevelser och att klara av den utsatta situation som den långa väntan innebär.

Hyresgästföreningen öppnar för friare hyressättning

Zoom Artikeln ”Redo att reformera – Hyresgästföreningen öppnar för friare hyressättning” i Dagens Industri får kritiken att flöda i kommentarsfälten på Hyresgästföreningens Facebooksida. Men förbundschefen betonar att det finns förbehåll – skatter och ränteavdrag ska till exempel också tas med i beräkningen.

Ny delningslägenhet på Södermalm

Zoom Bostadsoperatören Colive påbörjade vid nyår arbetet med sin första delningslägenhet på Södermalm i Stockholm.– Det behövs boende för unga som måste lämna sin studentbostad på jakt efter första jobbet. Här ser vi att co-living kommer in, säger Katarina Liljestam-Beyer, operativ chef på Colive.

M-kommuner utreder tiggeriförbud

Zoom Efter Vellinges beslut att införa tiggeriförbud på fem platser har en rad kommuner i Stockholmsregionen öppnat för att följa i Skånekommunens fotspår och göra detsamma. Något som kritiker menar vore helt fel väg att gå – och inget som löser de verkliga problemen: fattigdom och misär.

Fler uppsamlingsplatser för julgranar

Zoom Stockholm Vatten och Avfall utökar antalet uppsamlingsplatser för granar.– Förra året utökades antalet insamlingsplatser till att även omfatta Stockholms ytterområden. I år utökar vi servicen med ytterligare 23 nya platser över hela Stockholm, säger Peter Nyström, enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall.

Ensamhetens höga pris

Zoom När tystnaden lägger sig efter fyrverkerierna och det nya året tar sina första andetag i spåret efter långhelger med mat, umgänge och nyårslöften är det många som väljer att sätta streck för sin tid på jorden. Och ta sina egna liv. Ofrivillig ensamhet är ett växande globalt problem som blir särskilt tydligt för de drabbade under långhelger med gemenskap och firande i fokus.

Hemlös väntan på ett nytt liv

Zoom Den nya gymnasielagen innebär en ny möjlighet till uppehållstillstånd för tusentals ensamkommande. Men medan de väntar på besked har många blivit hemlösa. Syre Stockholm har träffat några av dem som saknar fast boende, samtidigt som de går i skolan dagtid.

Protester mot ”katastrofbudgeten”

Zoom På söndagens demonstration mot den budget som i veckan klubbades igenom talade såväl kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) som partiledare Jonas Sjöstedt (V). Uppslutningen var stor och i morgon arrangeras liknande protester på fler platser i landet.

Familjen är nyckeln till bra resultat

Zoom Bra undervisning och engagerade lärare är A och O för att elever i utsatta områden ska uppnå goda studieresultat. Men föräldrarna är också viktiga, så därför gör Järvaskolans lärare och rektorer hembesök redan före terminsstart.

Staden uppmanar till vintercykling

Zoom 100 stockholmare antog stadens utmaning att cykla hela vintern och förändra sina resvanor i en mer klimatsmart och hälsosam riktning.– Många funderar på att testa att cykla under vinterhalvåret men behöver en knuff, säger Sara Nilsson, projektledare för Stockholm Vintertramp.

Ekobloggarna som vill få oss att ta ansvar

Zoom De senaste åren har hållbarhetsbloggarna vuxit som svampar ur jorden – och de blir bara fler. De avhandlar allt ifrån klimat till minimalism, odling, föda, konsumtion och resor. Men frågan är om de har potential att göra skillnad och påverka sin omvärld.

Intresset för tågsemestrar ökar

Zoom Intresset för utlandsresor med tåg har ökat de senaste åren, en trend som bekräftas av SJ. På fredag, den 7 december, arrangerar Vagabond en minimässa om tågsemestrar på Stockholms centralstation. 1173 personer har i skrivande stund anmält intresse på Facebook för att delta.

Här slås kulturen i spillror

Zoom En spektakulär och gigantisk byggnad med fascinerande innehåll. Tidigare med eget skräd deri, scen och repetitionslokal för stor orkester.

Inför COP 24: På 80 platser samlas människor i Gretas klimatstrejk

Zoom

En ny väg in i samhället

Zoom På Vintertullens genomgångsboende på Södermalm pågår ett pilotprojekt för att hjälpa de nyanlända ut i samhället. Socialt stöd, samhällsvägledning och rekryteringsträffar ska få dem att hitta egen försörjning och bostad inom två år.

Manifestation till minne av de som fallit offer för transfobiskt våld

Zoom Idag, 20 november, är det Transgender Day of Remembrance.– Vi arrangerar en minnesstund för de som har fallit offer för transfobiskt våld under det senaste året, säger Linnea Andersson, talesperson för Revolutionär Pride Stockholm.

När skogen blir trädgård

Zoom Det bubblar och fräser av odlingslust i stan. Ännu handlar det oftast om små trädgårdsland på villatomter men alternativa sätt att odla är på stark frammarsch. Det nya mantrat är gemenskap, hållbarhet, glädje, biologisk mångfald och kolinbindning.

Våldsförebyggande arbete i skolan – tema på Stockholmskonferens

Zoom I år är Stockholms stad värd för MR-dagarna, som äger rum den 15-17 november på Stockholmsmässan. Jan Jönsson (L), Stockholms stads nytillträdda socialborgarråd, ska medverka på ett seminarium om hur skolan kan förebygga våld.

Gatans lag besegrar hemlöshet och missbruk

Zoom Varje torsdag kväll, i ur och skur, träffas Gatans lag för att lira fotboll, umgås och bli starkare tillsammans. Laget består av personer som haft eller har ett missbruk och som ser fotbollen som en väg till förändring.

Här är varje skollunch vegansk

Zoom I vackra Hagaparken har Djurgårdens Waldorfskola nyligen etablerat sig med årskurs 0–9. För en tid sedan gick skolan över till att enbart servera växtbaserad mat och är troligen den första skolan i Sverige att ta det beslutet.

Oklar framtid för Stockholms stads lånecyklar

Zoom Stockholms stads lånecyklar tas bort för säsongen och det ser inte ut som att det blir några nya till nästa år. – Det är en katastrof. Stockholmare ser lånecyklarna som en del av transportsystemet och det är  dåligt om staden inte ser till att människor kan fortsätta resa i staden med cykel, säger Lars Strömgren, ordförande i Cykelfrämjandet.

En egen vrå tillsammans med andra

Zoom Minskad boyta med upp till 60 procent men ökat välbefinnande tack vare de stora gemensamma ytorna. Det är tanken bakom co-living. Samtidigt växer intresset för co-working och Stockholms kontorshotell blir allt fler. Antropologen är dock tveksam och tror att de flesta av oss vill ha vårt eget lilla krypin att rå över.

Kritik mot ombildningar av allmännyttans hyresrätter

Zoom Det nya grönblåa styret i stadshuset meddelade nyligen ambitionen att ombilda en del av allmännyttans hyreslägenheter i ytterstaden. Oppositionen är kritisk och i går arrangerades manifestationen ”Rör inte vår allmännytta” på Sergels torg.

Vid sidan av systemet

Zoom Projektet Disabled refugees welcome (DRW) har tre år på sig att undersöka hur mottagandet av nyanlända med funktionsnedsättningar fungerar. Och framför allt vad som måste ändras. ”Det är många som inte vet vart de ska vända sig, vilka rättigheter de har och som känner att de blir förbisedda”, säger projektledare Jamie Bolling. Text och foto: Hanna Strid

"Det finns många sätt att minska skräpet"

Zoom Stockholm stad har undersökt källor till mikroplast för en ny handlingsplan som håller på att ta form. I morgon arrangerar Naturskyddsföreningen i Stockholm en diskussionskväll om ämnet och vi har pratat med Cecilia Hedfors, sakkunnig på miljögifter på organisationen.

”Vi vill jobba med något vi kan stå för”

Zoom Slottet, Skansen och Gamla stan i all ära. När Faizal Luttamaguzi och Abel Yoseph får visa upp sitt Stockholm handlar det mer om natur, ekologisk mat och hållbart företagande. Och de gör det på innovativa träcyklar.

Fler militärövningar oroar fredsrörelsen

Zoom Terminus 18 är namnet på två stora militärövningar som äger rum under vecka 42 och 45 i Stockholms län. Det borde istället satsas betydligt mer på konfliktförebyggande arbete och utbildning menar Agnes Hellström, Svenska Freds ordförande.

Prenumerera

från 45 kr per månad

Prenumerera

Ökad ojämlikhet i idrotten

Radar – Nyheter Deltagande i föreningsidrott är en klassfråga, och ojämlikheten ökar i Stockholm. Det visar en ny studie som också konstaterar att…

Fler barn i tiggeri 2018

Radar – Nyheter I fjol befann sig 37 barn i tiggerisituationer eller sov i ”olämpliga miljöer”, enligt kommunens uppsökande EU-team. 2017 var siffran…

Olika parkeringsregler skapar förvirring

Radar – Nyheter Det nya året innebar ett stopp för p-avgifter på 289 gator i Bromma. Stadsdelens samtliga p-automater har försetts med informationslappar…

Pop up-butik utmanar nyhandeln i city

Energi – Stockholmskollen Förra veckan öppnades möjligheten till en mer hållbar handel upp i Stockholm. Med handelsplatsen The Lobby erbjuder fastighetsbolaget AMF fastigheter…

Staden ser positivt på att Stockholm kämpar för olympiskt spel

Radar – Nyheter Slutligen lämnades en ansökan om att arrangera OS och Paralympics 2026 i Stockholm in, meddelar SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) i…

Hormonstörande miljögift på Mälarens botten

Radar – Nyheter Halterna av miljögifter i Mälarens bottnar har minskat, men inte tillräckligt. Främst är det ämnet tributyltenn (TBT) som drar ner…

När orden faller isär

Energi

Enskedebor: Bygg inte bort unik parkmark

Radar – Nyheter I måndags hängde boende på Sockenvägen i Gamla Enskede ut lakan med budskapet ”Bygg inte i parken” i protest mot…

Hemlösheten ökar i länet

Radar – Nyheter Antalet hemlösa har ökat något enligt Socialförvaltningens senaste rapport. Ute på stadsdelsförvaltningarna satsar man bland annat på förebyggande arbete och…

Bråk om miljözoner i stadshuset

Radar – Nyheter I en rapport från Trafikkontoret dras slutsatsen att miljöeffekterna av Stockholms planerade miljözoner kan bli negativa. Risken är att allmänheten…

Ökat engagemang ger fler volontärer

Energi – Stockholmskollen Julen tar fram det bästa i oss. Före jul arrangerades en mängd olika aktiviteter där rekordmånga volontärarbetare ställde upp. Information…

Begär bandvagnar för att klara snövarning

Radar – Nyheter Ett snöoväder har dragit in över landet med varningar för stora snömängder på flera håll. I Norrtälje har räddningstjänsten bett…

Alfrida och sommarhettan gör oss krismedvetna

Radar – Nyheter Kommer prepperlådorna med spritkök, ficklampor och vattenflaskor snart finnas i varje svensk källare? Kanske. Osäkerheten i världen, sommarens hetta och…

”Om jorden förlorar sin ljuvlighet …”

Energi Liberalismens fader, John Stuart Mill (1806–1873) – hur skulle han se på dagens liberalism? Och hur såg han på sin…

Felslängda julgranar pryder Hornsgatan

Radar – Nyheter Mellan cykelbanan och trottoaren utmed Hornsgatan har julgranar dumpats och bildat en prydlig hög. En vanlig syn i början av…

Stormdrabbade Norrtälje kraftsamlar

Radar – Nyheter Norrtälje kommun drabbades hårt av stormen Alfridas framfart, och nu kämpar kommunen och civilsamhället för att undsätta de mest behövande.–…

Ishmael – apan som vill göra oss fria

Energi

Trafikproblem och strömavbrott i stormen

Radar – Nyheter Det är fortsatt blåsigt på många håll trots att stormen Alfrida nu drar vidare.Tusentals hushåll saknar el medan trafikstörningar kvarstår…

Störst brist på AT-läkarplatser i Stockholm

Radar – Nyheter Väntetiderna för att tjänstgöra som AT-läkare är fortfarande långa och bristen på platser är stor. I genomsnitt tar det 10,2 månader…

Hundratals personuppgifter har röjts

Radar – Nyheter Stockholms stads it-leverantör Tieto har av misstag röjt nära 400 individers personuppgifter.

Nytt år nya lagar – här är några förändringar

Radar – Nyheter Public service ska nu betalas via skattsedeln, tandvården blir gratis för 23-åringar och elefanter förbjuds på cirkus – det är…

”Ge nyfikenheten spelrum”

Energi Maria Montessori var en av de första kvinnliga läkarna i Italien, men framför allt var hon pedagog. Malin Bergendal har…

Kaknästornet stängs permanent för allmänheten

Radar – Nyheter

Inga drönarstopp på Bromma och Arlanda i år

Radar – Nyheter Under 2018 har inte en enda större störning med drönare inträffat i Sverige. Det är en kraftig förbättring – förra…

En riktig människa

Energi Den 24 november 1974 hittade en grupp arkeologer ett tre miljoner år gammalt skelett vid en utgrävning i Etiopien. Samtidigt…

Stockholm får mobila enheter för sprututbyte

Radar – Nyheter Stockholm får nya lokaler för sprututbyte i anslutning till Mariakliniken på Södermalm. Den styrande koalitionen i landstinget vill också utöka…

Grönare julbord trots all skinka

Radar – Nyheter Juletid nalkas med klappar, tända ljus och julmat. Det senare en tradition i förändring. Nya alternativ har börjat etablera sig,…

Gretas klimatkamp är allas vår kamp

Energi – Stockholmskollen Klimatet kan inte vänta. Ändå saknas kraftfulla politiska beslut och insatser. Nu har folket börjat resa sig och Greta Thunbergs…

Frossa grönt och djurvänligt i år

Energi – Vegokollen Nu är det bara ett par dagar kvar till julafton. Kanske minns vi de hemska bilderna från hur grisar växer…

Värtaverket redovisade för låga utsläpp

Radar – Nyheter Straffavgifter på flera miljoner kronor – det kan Värtaverket i Stockholm, landets största koleldade fjärrvärmeverk, ha att vänta efter att…

Spenat kan motverka fettlever

Radar – Nyheter En studie från Karolinska institutet i Stockholm ger den spenatfrossande seriefiguren Karl-Alfred vatten på sin kvarn. Grönbladiga växter i kosten kan…

Byggda hinder för självmord

Radar – Nyheter Unga som försöker ta sitt liv handlar ofta impulsivt, och handlingen sker oftast på platser i närområdet. Självmord skulle kunna…

Extinction Rebellion blockerade bensinstation

Radar – Nyheter

I Evas hälsoträdgård kan stressen läka ut

Radar – Nyheter Många drabbas av stress och utmattning på grund av en för hektisk livsstil. Vissa återfinner sinnesro och hälsa genom att…

Fiskbutiker säljer hotad ål

Energi Förra veckans granskning av attityder omkring och utbud av julbord i Stockholm visade att det finns flera goda exempel att…

Återvunnet och enkla råvaror på Nobelfesten

Radar – Nyheter Svensk höst till huvudrätt och äpplen till efterrätt. Enkla råvaror dominerade menyn på en Nobelfest där kronprinsessan Victoria väckte uppmärksamhet…

Triangelbyte ska ge Järfällabo en frisk njure

Radar – Nyheter Jimmy Kring är sjuk och är i stort behov av en ny njure. Hans fru, Eleanore Kring, är villig att…

”Vi kan invagga oss själva i vad som helst”

Energi

”Hela rörelsen måste växa”

Radar – Nyheter FN:s klimattoppmöte i Katowice har inletts och på söndag uppmanas Stockholmarna att manifestera sina krav på höjda klimatambitioner. – Det…

Allt fler kvinnor hemlösa

Radar – Nyheter Antalet kvinnor som lever i hemlöshet ökar, visar stadens senaste kartläggning. Resultaten pekar också på att den strukturella hemlösheten ökar,…

Trafikbullret har blivit en del av vardagen

Radar – Nyheter Stockholms stad växer och fordonstrafiken ökar. Tystnad är ett alltmer sällsynt inslag i huvudstadsregionen – helt emot FN-organet WHO:s rekommendationer…

Julbordet klär extra bra i grönt

Energi – Stockholmskollen Julen står för dörren och högtiden är minst sagt starkt förknippad med mat. Julmat intas i mängder, vid julbord till…

Kulturhuset Stadsteatern tar plats i staden

Radar – Nyheter Den 1 december var det flyttkalas på Kulturhuset Stadsteatern. Med start i januari 2019 ska byggnaden renoveras och huset stå…

Stockholmare och dalabor är bäst på att åka kollektivt

Radar – Nyheter Allt fler reser kollektivt men skillnaderna är stora i landet. Stockholmare och dalabor är bäst – gotlänningar sämst enligt Gröna Bilister.

Inga bostäder till EU-migranter

Radar – Nyheter Staden har inte möjlighet att erbjuda långsiktiga boenden till EU-migranter. Det menar nytillträdda socialborgarrådet Jan Jönsson (L). Från Feministiskt initiativs…

V utmanar de grönblå med kommunal solenergi

Radar – Nyheter Den grönblå majoriteten i stadshuset har lagt sin första budget och Miljöpartiet menar att miljöpolitiken får stort utrymme. Vänsterpartiet, numera…

Nu ska utlandsfödda ta mer plats på konstscenen

Radar – Nyheter Under ett drygt år har Sveriges Konstföreningar genomfört projektet Konsten att mötas, som avslutades med en konferens på Moderna museet…

Årets julklapp – en riktig återvinnare

Energi – Stockholmskollen Årets julklapp är utsedd – historiskt har den bestått av nyproducerade prylar, men årets julklapp signalerar en hållbar inriktning eftersom…

Pressat läge inför nya klimatmötet

Radar – Nyheter Inom kort inleds det viktigaste klimatmötet sedan Parisavtalet slöts för tre år sedan. Men motsättningarna mellan länderna är återigen svåra och…