Syre Stockholm

Minska take away-skräp möjligt – Stockholmsförsök visar hur

Zoom Göm sugrör och plastbestick. Lägg servetter i en hållare där det bara går att få en åt gången. Servera på porslin så länge kunden inte efterfrågar något annat. Så enkla åtgärder kan få oss att använda färre engångsartiklar, visar tester som IVL Svenska miljöinstitutet har genomfört på några kafékedjor i Stockholm.

Odlingsfestival med politiska förtecken

Zoom Odling är politik, enligt Lena Israelsson, initiativtagare till trädgårdsfestivalen Orten odlar, som går av stapeln i Nydalsparken i Tensta på lördag. Där kan du träffa kolonister, gå på marknad och delta i folkbildning om odling.

Nu testas tjejers idé om feministiskt Fittja

Zoom Ett dåligt upplyst torg dominerat av män var utmaningen. När tjejer bjöds in i stadsplaneringen för Fittja centrum spände idéerna över takpooler och växthus. Nu testas en av lösningarna: en aktivitetskub.– Det gav mig hopp om att jag kan förändra något, säger 19-åriga Moné Ukonu, som deltog i idéarbetet.

Konstprojekt ställer frågor om dagens relationer

Zoom Med start i dag och två veckor framåt syns konstprojekt på ett antal offentliga platser i Stockholm. – Konstverken tar avstamp i hur vi förhåller oss till varandra, omvärlden, planeten och alla livsformer, i relationer och mot de vi ser som främlingar, säger curator Edi Muka.

Kommuner brister i arbete med mänskliga rättigheter

Zoom Länets kommuner brister i sitt arbete med mänskliga rättigheter, enligt en ny rapport från länsstyrelsen i Stockholm.

Hon korsade Atlanten utan flyg: ”Det extrema kan inspirera”

Zoom Jenny Holmberg hade slutat flyga, men började igen, för att kärleken råkade bo på andra sidan Atlanten. Nu har hon upphört på nytt, och reste i sommar med tåg och färja från Los Angeles till Stockholm.

Pride i Spånga-Tensta: "Utsattheten är större här"

Zoom Temat för årets Pridefestival är Vi behövs. I Spånga-Tensta tas mottot på allvar och stadsdelens satsning på aktiviteter under Prideveckan växer för varje år.

Låneaktioner mot nedmontering av unikt bibliotek

Zoom Vid årsskiftet sägs hyresavtalet upp för Internationella biblioteket (IB) vid Stockholms stadsbibliotek. Bokbeståndet på över 100 språk kommer att splittras, en del försvinna och personal placeras på olika bibliotek.

Den långa vägen till långfilmen

Zoom Att göra långfilm är kostsamt och tidskrävande, och berättelser som utmanar normativa skildringar är få. Regionala filmstöd som satsningen STHLM Debut kan vara ett sätt att ge fler filmskapare chansen att bidra med sina unika perspektiv.

20 stockholmare får sticka händerna i jorden

Zoom I sommar omvandlas Söderhallarnas tak till en sorts koloniträdgård och i drygt 20 pallkragar odlas grönsaker, kryddor och blommor.

Forskare om Sveriges drogpolitik: ”Avkriminalisering ett måste”

Zoom När tre forskare från olika discipliner samtalar om Sveriges drogpolitik på ett seminarium i Almedalen är de rörande överens: Den är skadlig. Men vad är alternativet mellan nolltolerans mot legalisering, och är Sverige på väg dit?

Rökförbud riskerar att flytta problemet

Zoom Nu är det slutrökt på Stockholms uteserveringar och i en stor del av det offentliga rummet. Förvirring om hur lagen ska tolkas och upprätthållas råder bland både rökare och krögare, och staden har valt att hålla sig med ett pragmatiskt synsätt på förbudet.

V vill se klimatråd för unga: En nagel i ögat på politikerna

Zoom Vänsterpartiet i Region Stockholm vill införa ett klimatråd för att ta vara på ungas engagemang i klimatfrågan. Tanken är att de ska granska politiska beslut utifrån Parisavtalet.

Nytt ljus på länets historiska kvinnor

Zoom Vad kan en andelstvättstuga ha betytt för bysamhället, och vad berättade en sekelskiftets arbetarkvinna genom sin kameralins? I Stockholms läns museums utställning Tusen år av kvinnokraft på Vallentuna kulturhus ligger fokus på vardagens kvinnor.

Rekordmånga nybyggda bostäder – av fel sort

Zoom I bostadsbristens Stockholm står inflyttningsklara lägenheter tomma, eftersom de är för dyra. Nu kräver Länsstyrelsen i Stockholm en bostadssocial utredning, för att få till en bostadsförsörjning som matchar behovet av ett mer blandat bostadsbestånd.

Attitydförändring i Stockholms beroendevård

Zoom Sverige har bland de högsta siffrorna i Europa för dödlighet bland missbrukare, och möjligheten att få vård varierar beroende på var i landet du bor. Stockholm öppnade sitt första sprututbyte för sex år sedan. I dag pågår en attitydförändring mot en mer progressiv syn på vård och behandling.

Nytt ljus på kvinnornas klassiska verk

Zoom Visste du att manliga tonsättare skrev under kvinnlig pseudonym i 1700-talets Frankrike, för att hänga med i tiden? 2019 har många av den klassiska musikens kvinnliga föregångare fallit i glömska. Men på flera håll i Stockholm lyfts de nu tillbaka in i rampljuset – genom arkivarbete, nätverkande och laserbarockopera.

Jobb och hälsa i fokus på Järvaveckan

Zoom Nästan 300 organisationer och företag deltar i Järvaveckan. En av dessa, 1,6- och 2,6-miljonerklubben, arrangerar en egen speakers’ corner för att diskutera kvinnors hälsa.

De väljer bort barn: "Jättevinst för planeten att vi avstår"

Zoom Malou Gudmundsson och Frida Walström är stockholmarna bakom den populära podden ”Barnfrihet”, där de bland annat tagit upp miljövinsten i att avstå från barn. Priset: hat och hot. 

S vill växla upp stadens vegoutbud

Zoom Vegetarisk mat ska alltid gå att välja i kommunens verksamheter, enligt Stockholms stads nyligen klubbade matstrategi. Men Socialdemokraterna vill att samma sak ska gälla vegansk mat. – Det kan ha en normstyrande inverkan och är ett bra sätt att få ner klimatavtrycket, säger oppositionsborgarråd Emilia Bjuggren.

Folkliv ska göra ödeplatser trygga

Zoom Människor gör staden tryggare, och deltagande är nyckeln till lyckade aktiviteter på nya platser. Efter de utgångspunkterna arbetar både privata och offentliga aktörer och organisationer i Stockholm, med loppisar, stadsodling, takyoga, festivaler och ett nytt kulturhus som resultat.

Debaser: "För dem var det billigare att vi aldrig kom tillbaka"

Zoom Flera av Stockholms konsertlokaler står inför nedläggningshot. I protesterna märks konsertarrangörer, en namninsamling med drygt 28 000 underskrifter, och artisten Petter.

”Det är roligare att åldras tillsammans”

Zoom De har känt varandra sedan barnsben och har följts åt genom livet. Nu bor de tillsammans i ombyggda gamla Beckomberga och stortrivs med att dela både ytor och social samvaro – att husen är klimatsmarta är bara bonus.

Vändpunkts Kitty Ehn: "Grön tillväxt är hittepå"

Zoom Om Sundbybergbon Kitty Ehn från nystartade Partiet Vändpunkt röstas in i EU-parlamentet ska hon kämpa för en rättvis klimatpolitik – och hon vill tala klarspråk om att det sker till ett pris:– Vi är det enda partiet som vågar tala om en omställning som även betyder en uppoffring.

Möte över språkgränser i dansen

Zoom I föreställningen Koreografin utmanas kroppsliga normer och språkbarriärer. Genom att använda hörlurar med instruktioner på olika språk får ungdomar i publiken själva framföra dansen.

"EU-valet viktigare än tidigare år"

Zoom I EU-valet 2014 använde bara 57 procent av stockholmarna sin röst. Årets val utmålas som ett ödesval för demokratin. Syre Stockholms reporter tar reda på vad de svenska kandidaterna till parlamentet säger om EU:s roll för demokratin – och vad parlamentet faktiskt inte bestämmer över.

Makten över konsten

Zoom Det gemensamma utrymmet, vårt offentliga rum, är fyllt med konst. Varför är den där och vad gör den för nytta? Syre Stockholms Marie Eriksson har träffat dem som bestämmer.

"Sverige måste skriva på förbud mot kärnvapen"

Zoom För snart två år sedan förhandlades Konventionen om förbud mot kärnvapen fram av 122 stater i FN men Sverige har inte undertecknat den. Den 8 maj hålls seminariet ”Kärnvapen – det största hotet mot allt levande” på ABF-huset i Stockholm.

Debatter, valguide och standup: Så får du klimatkoll inför EU-valet

Zoom Klimatet är svenskars viktigaste fråga i EU-valet 26 maj. Men förra EU-valet använde bara varannan person sin röst, och idag vet sex av tio inte ens när valet är. Vill du få koll på vilka politiker som vill göra vad för klimatet finns en rad evenemang i Stockholm framöver.

1 maj med fokus på hotad strejkrätt

Zoom Den 1 maj arrangeras en demonstration med start på Norra Bantorget mot det nya lagförslag som inskränker strejkrätten. Förslaget är framlagt av regeringen med stöd från ledningarna för arbetstagarorganisationernas centralorganisationer LO, TCO och Saco samt från Svenskt Näringsliv.

Prenumerera

från 49 kr per månad

Prenumerera

Undersköterskor i protest: "Personalen är slutkörd"

Radar Tusentals undersköterskor samlades i torsdags på Mynttorget i Stockholm och en handfull andra orter i protest mot ohållbara arbetsvillkor. De…

Tandklinik för utsatta kan tvingas stänga

Radar En tandvårdsmottagning på Lidingö vars patienter är personer som inte har råd med vanliga tandläkarbesök går en osäker framtid till…

Festivalen som lär dig minska matsvinn

Energi På lördag anordnar Sveriges lantbruksuniversitet SLU en festival på Norra latin, för alla med intresse av att minska matsvinnet.

Vägblockad för klimatkrisen

Radar – Nyheter I lördags blockerade aktivister i Extinction rebellion en rondell på Kungsholmen, för att kasta ljus på klimatkrisen.

Tiggeriförbud splittrar Lidingö

Radar – Nyheter Lidingö kommuns moderatledda majoritet och övriga kommunfullmäktige är oeniga inför höstens omröstning om att som första kommun i länet förbjuda…

Pirathamnens rivning dröjer

Radar – Nyheter Förra veckan brann ytterligare ett fartyg i den så kallade Pirathamnen i Årstaviken. Att den gamla oljepiren ska rivas har…

Tunnelbanetåg i Stockholm ska kameraövervakas

Radar – Nyheter Samtliga tunnelbanevagnar i Stockholm ska övervakas med livekameror. Och ett regeringsförslag öppnar för att kollektivtrafiken i hela Sverige ska slippa…

Stort engagemang för övermålat graffitiverk

Radar – Nyheter Frivilliga Rågsvedsbor arbetade under veckan mot klockan för att rädda graffitimålningen Highway, som målades över av misstag i tisdags morse.

"Reflektera över livsmålen"

Energi Springa ett maraton, se Machu Picchu eller simma med delfiner. Att ha en ”bucket list” över saker man vill göra…

Lövstaverket genererar spänning mellan kommuner

Radar – Nyheter Politikerna i Järfälla är överens i sin kritik mot projektet Lövstaverket men Stockholms stad har inga planer på att ändra…

Internationella konstnärer till muralmålningsfestival

Energi Under två veckor i september blir Nacka kommun ett utomhusgalleri med ett 20-tal verk på offentliga platser. Bland de nu…

Fotograferade vid FRA – försatt på fri fot

Radar – Nyheter En utländsk medborgare som varit anhållen misstänkt för brott mot skyddslagen har försatts på fri fot. Mannen greps när han…

Hiroshima vädjar om kärnvapenförbud

Radar – Nyheter För 74 år sedan dödades omkring 140 000 människor när USA fällde en atombomb över Hiroshima i Japan i slutet…

Tiotusentals i årets Prideparad

Radar – Nyheter Prideparaden – för många höjdpunkten under Prideveckan i Stockholm den 29 juli till 3 augusti – lockade tiotusentals deltagare och uppemot en…

Elever i Stockholm åtalas efter nazisthälsning

Radar – Nyheter Fjorton gymnasieelever i Stockholm åtalas för hets mot folkgrupp, rapporterar TV4 Nyheterna.

Kärnkraftverk krävs på uppdaterad hotanalys

Radar – Nyheter Kärnkraftverket Forsmark behöver uppdatera sina hotanalyser för hur man ska skydda sig mot exempelvis terrorism och sabotage.

Resistenta tarmbakterier på Danderyds sjukhus

Radar – Nyheter Resistenta tarmbakterier har spritt sig till flera patienter vid Danderyds sjukhus. Orsaken är dålig hygien på sjukhuset.

Beskedlig algblomning i Östersjön

Radar – Nyheter Algblomningen är i gång i delar av Östersjön. Framför allt är det Stockholmsområdet som drabbas, men ännu inte i någon större…

Hundratals köar för hiv-medicin i Stockholm

Radar – Nyheter Efterfrågan på en ny, förebyggande hivmedicin är stor. Bara i Stockholm står flera hundra personer i kö för att få…

Elsparkcyklarnas framfart går inte stoppa

Radar – Nyheter Antalet elsparkcyklar i Sverige har mer än fördubblats bara i år. I Stockholm, Göteborg och Malmö finns runt 8 000 till uthyrning.

Fredspristagare: Svek att inte skriva under

Radar – Nyheter Regeringen får massiv kritik efter beslutet att inte skriva under FN:s konvention om kärnvapenförbud. Kritiken kommer från flera internationella organisationer –…

Barkarbystaden och Stockholm får miljonstöd för klimatneutralitet

Radar – Nyheter Nio städer får totalt 35 miljoner i statligt stöd i sitt arbete för att bli klimatneutrala år 2030. Däribland finns…

"Lägre hyror för konstproduktion en nödvändighet"

Radar – Nyheter Läget är pressat när det gäller konstnärliga produktionsplatser i Stockholmsområdet, konstaterar en ny utredning från Region Stockholm. Differentierade hyror för förenings-…

Sällsynt blommande suckulenter

Energi Den väger ett par hundra kilo, sticker ut och sticks. Och den är inte ensam. För på Bergianska trädgården har…

Djur ska få övergångsställe över ny motortrafikled

Radar – Nyheter För att ge djur en säker väg över den planerade vägen Tvärförbindelse Södertörn ska Trafikverket bygga en ekodukt, ett 60…

Upplysta städer knäcker nattdjur

Radar – Nyheter Fladdermöss, liksom nattfjärilar och andra insekter, försvinner i takt med att vår miljö blir allt mer upplyst.– Det är själva…

Trädgårdsfest för skog och hav

Energi I kväll står hav, skog och klimatkrisen i fokus för en välgörenhetsfest på Trädgården. – Vi vill göra det roligt med…

Ny studie ska kartlägga hotade berguvar

Radar – Nyheter Berguvarna har minskat i hela landet, och även Stockholms län. I skärgården finns nu bara ett tiotal revir.

Söndagens dödsskjutningar tros vara separata

Radar – Nyheter Det tros inte finnas någon koppling mellan de tre skottlossningarna i Stockholmsområdet på söndagskvällen, där totalt två personer sköts till…

Högt tryck och hemligheter fixar vegoköttet

Energi Vegokött ligger på allt fler middagstallrikar – sojabönor, ärter eller till och med lupiner är råvaran. Men vad har egentligen…

FRA utbildar gymnasister i cybersäkerhet

Radar – Nyheter 15 tonåringar har släppts in i svensk signalspanings innersta domäner. Under en sommarvecka utbildar Försvarets radioanstalt (FRA) nästa generation av…

Regioner granskas efter 1177-läckan

Radar – Nyheter Datainspektionen fortsätter granskningen kring 1177 Vårdguiden efter avslöjandet om att miljoner samtal till 1177 legat oskyddade på nätet i flera…

Efter samtyckeslagen och #metoo – vad har hänt?

Energi Ett år har gått sedan Sveriges samtyckeslag började gälla och drygt ett och ett halvt år sedan #metoo briserade. Syre…

Skärholmen får nytt kulturhus

Radar – Nyheter 400 kvadratmeter av Skärholmens gymnasium ska fyllas med ateljéer, workshops och scener när Folk i Skärholmen får ett eget kulturhus.

12 000 har fått körkort med krav på alkolås

Radar – Nyheter Sedan körkort med krav på alkolås infördes 2012 har 12 000 personer fått det beviljat som alternativ till indraget körkort.– Vi…

"Jag önskar alla barn en egen odling"

Energi Det ska vara enkelt och billigt att odla. Kolla vad du har hemma för att komma igång, tipsar hobbyodlaren Elin…

Inget OS till Stockholm

Radar – Nyheter Måndagens omröstning i Internationella olympiska kommittén valde Milano/Cortina till värdstad för vinter-OS och Paralympics 2026.

Fridolin lärare på Stockholmsskola igen

Radar – Nyheter Gustav Fridolin (MP) har fått nytt jobb. I oktober börjar han som lärare i historia, religion och samhällskunskap på Stadsmissionens…

Grön glädje på hjul väcker fantasin

Energi Folk ler och sedan får de något drömskt i blicken. Och i stort sett alla män frågar om den fungerar.

Manifestation för bättre våldtäktsutredningar

Radar – Nyheter I veckan anordnade Amnesty Sverige tillsammans med Fatta och Föreningen Storasyster en manifestation för bättre våldtäktsutredningar i Kronobergsparken utanför Polismyndighetens…

Separationer vanligare i styvfamiljer

Radar – Nyheter Barn som bor med en styvförälder är betydligt oftare med om separationer än barn som bor med två ursprungliga föräldrar.

Mest fusk på Mälardalens högskola och Södertörn

Radar – Nyheter Antalet studenter vid statliga universitet och högskolor som stängs av eller varnas ökar kraftigt. Sämst i klassen när det gäller…

Hjälp – min trädgård är sjuk

Energi Växtsjukdomar kan orsaka ett snöpligt slut för perennrabatten eller fruktskörden, och nya klimatförutsättningar ger nya problem. Men redan nu på…

Stockholm inför eldningsförbud

Radar – Nyheter Eldningsförbud har införts i Stockholms län, med anledning av värme och torka som lett till stor brandrisk.

”Träning är medicin utan biverkningar”

Energi När komikern Karin Adelsköld gick in i väggen för andra gången lade både kroppen och huvudet av.– Jag kom inte…

Sommarluncher att återvända till

Energi – Vegokollen

På gång i Stockholm – sommarkalendarium

Energi – På gång i Stockholm Hantera klimatångesten med teater, återupplev nittiotalet, gå på demonstration med djurrättskonst, guidad visning i Stockholms kvinnohistoria eller kanske en ölvandring?…

Han springer lopp för ändrade blodgivningsregler

Radar – Nyheter 11 juni springer nästan 20 000 stockholmare Blodomloppet, en löprunda som ska få fler att ge blod. I år deltar…

Balettskola kastar ut nästan hälften av eleverna inför sjuan

Radar – Nyheter Sju av 16 elever i årskurs sex på Kungliga svenska balettskolan på Södermalm har fått beskedet att de inte är välkomna…

Lidingö på väg mot tiggeriförbud

Radar – Nyheter Lidingö vill förbjuda tiggeri. En splittrad kommunstyrelse fattade i veckan beslut om att föreslå förbud på vissa platser i kommunen. 

Molnhoppet – att göra det omöjliga möjligt

Energi Det som började med att Olle Saloranta Strandberg bröt nacken slutade med att han tolv år senare gjorde en trippel…