Syre Stockholm

Nytt ljus på kvinnornas klassiska verk

Zoom

Jobb och hälsa i fokus på Järvaveckan

Zoom Nästan 300 organisationer och företag deltar i Järvaveckan. En av dessa, 1,6- och 2,6-miljonerklubben, arrangerar en egen speakers’ corner för att diskutera kvinnors hälsa.

De väljer bort barn: "Jättevinst för planeten att vi avstår"

Zoom Malou Gudmundsson och Frida Walström är stockholmarna bakom den populära podden ”Barnfrihet”, där de bland annat tagit upp miljövinsten i att avstå från barn. Priset: hat och hot. 

S vill växla upp stadens vegoutbud

Zoom Vegetarisk mat ska alltid gå att välja i kommunens verksamheter, enligt Stockholms stads nyligen klubbade matstrategi. Men Socialdemokraterna vill att samma sak ska gälla vegansk mat. – Det kan ha en normstyrande inverkan och är ett bra sätt att få ner klimatavtrycket, säger oppositionsborgarråd Emilia Bjuggren.

Folkliv ska göra ödeplatser trygga

Zoom

Debaser: "För dem var det billigare att vi aldrig kom tillbaka"

Zoom Flera av Stockholms konsertlokaler står inför nedläggningshot. I protesterna märks konsertarrangörer, en namninsamling med drygt 28 000 underskrifter, och artisten Petter.

”Det är roligare att åldras tillsammans”

Zoom De har känt varandra sedan barnsben och har följts åt genom livet. Nu bor de tillsammans i ombyggda gamla Beckomberga och stortrivs med att dela både ytor och social samvaro – att husen är klimatsmarta är bara bonus.

Vändpunkts Kitty Ehn: "Grön tillväxt är hittepå"

Zoom Om Sundbybergbon Kitty Ehn från nystartade Partiet Vändpunkt röstas in i EU-parlamentet ska hon kämpa för en rättvis klimatpolitik – och hon vill tala klarspråk om att det sker till ett pris:– Vi är det enda partiet som vågar tala om en omställning som även betyder en uppoffring.

Möte över språkgränser i dansen

Zoom I föreställningen Koreografin utmanas kroppsliga normer och språkbarriärer. Genom att använda hörlurar med instruktioner på olika språk får ungdomar i publiken själva framföra dansen.

"EU-valet viktigare än tidigare år"

Zoom I EU-valet 2014 använde bara 57 procent av stockholmarna sin röst. Årets val utmålas som ett ödesval för demokratin. Syre Stockholms reporter tar reda på vad de svenska kandidaterna till parlamentet säger om EU:s roll för demokratin – och vad parlamentet faktiskt inte bestämmer över.

Makten över konsten

Zoom Det gemensamma utrymmet, vårt offentliga rum, är fyllt med konst. Varför är den där och vad gör den för nytta? Syre Stockholms Marie Eriksson har träffat dem som bestämmer.

"Sverige måste skriva på förbud mot kärnvapen"

Zoom För snart två år sedan förhandlades Konventionen om förbud mot kärnvapen fram av 122 stater i FN men Sverige har inte undertecknat den. Den 8 maj hålls seminariet ”Kärnvapen – det största hotet mot allt levande” på ABF-huset i Stockholm.

Debatter, valguide och standup: Så får du klimatkoll inför EU-valet

Zoom Klimatet är svenskars viktigaste fråga i EU-valet 26 maj. Men förra EU-valet använde bara varannan person sin röst, och idag vet sex av tio inte ens när valet är. Vill du få koll på vilka politiker som vill göra vad för klimatet finns en rad evenemang i Stockholm framöver.

1 maj med fokus på hotad strejkrätt

Zoom Den 1 maj arrangeras en demonstration med start på Norra Bantorget mot det nya lagförslag som inskränker strejkrätten. Förslaget är framlagt av regeringen med stöd från ledningarna för arbetstagarorganisationernas centralorganisationer LO, TCO och Saco samt från Svenskt Näringsliv.

Omställning i huvudet och på tallriken

Zoom Bilen, biffen och bostaden brukar stå i centrum när det gäller att minska sitt klimatavtryck. Kursen Bechange arbetar lika mycket med tankar och känslor – den mentala omställningen. Syre Stockholms Anna Jonasson besökte en träff.

Ny plattform för klimatkampanjer

Zoom I måndags lanserades ett nytt sociala medienätverk med tillhörande app på den flygfria klimatkonferensen We don’t have time i Stockholm.– Vi har inte tid att vänta, men det finns fortfarande tid att agera, säger moderatorn Catarina Rolfsdotter Jansson.

7 av 10 i länet skulle kunna cykelpendla till jobbet

Zoom 70 procent av alla förvärvsarbetande i Stockholms län skulle kunna cykla till jobbet på under 30 minuter. Det visar en studie som nyligen presenterades av Region Stockholm. Resultatet bygger på att cyklisterna kan använda samtliga vägar. I dag cyklar bara omkring 7 procent till jobbet.

Elsparkcyklar får p-förbud

Zoom

När VR kom till äldreboendet

Zoom I Södertälje simmar de äldre med sköldpaddor, spelar golf och besöker Tutankhamons grav i kommunens satsning på virtuell verklighet.– Vi bjuder in dem till nuet, säger Lars Ahlin, ”kulturmäklare” i Södertälje.

Stockholms 85:or – kvinnor mer utbildade men tjänar mindre

Zoom

Mjölkbönder fick kvalitetspris från LRF utan kontroll för djurskydd

Zoom Bland länets mjölkbönder som förra året fick en guldmedalj av LRF har bara en av tre kontrollerats för djurskydd av länsstyrelsen.– Tyvärr finns en del felaktigheter i registret, säger Maria Ottosson, samordnare för djurskydd på Enheten för djurvälfärd och livsmedel på länsstyrelsen i Stockholms län.

Hyreshöjning hotar hemgårds framtid

Zoom Verksamheten på hemgården Södergården på Götgatan hotas, efter att den kommunala hyresvärden har meddelat en hyreshöjning på cirka en halv miljon kronor om året.

Hård kamp för rätten att röra på sig

Zoom ”Jag hatar ordet inkludering men gillar delaktighet.” Det säger Niclas Wennerlund, grundaren av rörelsen Bara vanlig, där människor med eller utan funktionsnedsättningar tränar tillsammans.

Flyttkedjor undersökta: Bygga dyra bostäder gynnar inte fattiga

Zoom Om man bygger dyra bostäder gynnas även socioekonomiskt utsatta, eftersom billiga bostäder frigörs. Så låter ett vanligt argument i bostadspolitiska debatter. Men en ny forskningsöversikt visar att så kallade flyttkedjor inte funkar så.

Moderaterna sågar egna NKS-avtalet

Zoom

Solna skippar CV:n för fördomsfri rekrytering

Zoom

Klimatet kräver ny manlighet

Zoom Klimatkrisen är ett oundvikligt faktum vi inte längre kan blunda för. Men patriarkala och maskulina normer står i vägen för våra gemensamma lösningar. Så står det i inbjudan till föreningen Män:s middagsseminarium med fokus på klimatet och manligheten. Syre Stockholms reporter Petter Stjernstedt gick dit.

Prenumerera

från 45 kr per månad

Prenumerera

Sommarluncher att återvända till

Energi – Vegokollen

På gång i Stockholm – sommarkalendarium

Energi – På gång i Stockholm Hantera klimatångesten med teater, återupplev nittiotalet, gå på demonstration med djurrättskonst, guidad visning i Stockholms kvinnohistoria eller kanske en ölvandring?…

Han springer lopp för ändrade blodgivningsregler

Radar – Nyheter 11 juni springer nästan 20 000 stockholmare Blodomloppet, en löprunda som ska få fler att ge blod. I år deltar…

Balettskola kastar ut nästan hälften av eleverna inför sjuan

Radar – Nyheter Sju av 16 elever i årskurs sex på Kungliga svenska balettskolan på Södermalm har fått beskedet att de inte är välkomna…

Lidingö på väg mot tiggeriförbud

Radar – Nyheter Lidingö vill förbjuda tiggeri. En splittrad kommunstyrelse fattade i veckan beslut om att föreslå förbud på vissa platser i kommunen. 

Molnhoppet – att göra det omöjliga möjligt

Energi Det som började med att Olle Saloranta Strandberg bröt nacken slutade med att han tolv år senare gjorde en trippel…

Polisnärvaro flyttade kriminell aktivitet i Botkyrka

Radar – Nyheter När den omdiskuterade listan över utsatta områden presenteras för tredje gången beskriver polisen övergripande en positiv trend. Men i områden…

Stockholmsförsök med pant för påsar sprider sig i landet

Radar – Nyheter

Blandade åsikter om elsparkcyklar

Radar – Nyheter Osäkra och trafikfarliga eller praktiska och miljövänliga? Åsikterna om elsparkcyklar varierar. Men att de har blivit en allt vanligare syn i Sveriges…

Stockholmskommuner har låga utsläpp per invånare

Radar – Nyheter Från 129 ton per invånare i sörmländska Oxelösund till runt 0,5 ton i kommuner i Stockholmsområdet. I Sverige varierar de…

Odlandet blev hans terapi

Energi Artisten Karl Martindahl har länge levt med ångest och depressioner. Men odlandet har blivit en väg till ett bättre mående.

Bottennotering för valdeltagandet i Ronna

Radar – Nyheter Bara 12,8 procent av de röstberättigade i valkretsen Södertälje Ronna norra röstade i EU-valet.

Ungdomar strejkade för klimatet

Radar – Nyheter Ungdomar runtom i Sverige och världen har åter strejkat från skolan för att demonstrera för klimatet. Enligt rörelsen Fridays for…

"Det faller de humanistiska ämnena på"

Radar – Nyheter Allt färre studenter läser humanistiska ämnen på landets universitet. Problematiskt enligt vissa – logiskt enligt andra. – Kanske beror det på en ökad individualisering av samhället,…

Arbetsplatser ska menscertifieras

Radar – Nyheter Stockholmsbaserade organisationen Mensen vill öka medvetenheten kring menstruerande personers situation, och den stigmatisering det innebär. Nu ska de mencertifiera arbetsplatser.

Konst kastar ljus på svensk slavhandel

Radar – Nyheter I utställningen ”Släkten och slavarna” som nu visas på Södertälje konsthall vänder Carl Johan De Geer blicken mot sin egen…

FN och Hyresgästföreningen varnar för ”renovräkningar”

Radar – Nyheter Privata bostadsbolag totalrenoverar lägenheter i skiftet mellan hyresgäster med kraftiga hyreshöjningar som följd. Fenomenet kalllas konceptrenoveringar och kritiseras nu av…

Alger och naturvin på framtidens meny

Energi – Stockholmskollen Är vegovågen i färd att ersätta köttet permanent? Blir det laboratoriemat på middagsbordet – eller renässans för grödor från farmors…

Erbjuder gravtvätt – många anhöriga upprörda

Radar – Nyheter Tusentals stockholmare har fått ett brev där ett företag erbjuder tvätt av anhörigas gravar. Företaget ska ha fått ut över…

JO: Inte fel plocka ned metoo-kritisk studentbanderoll

Radar – Nyheter En lärare vid ett gymnasium i Upplands-Bro norr om Stockholm tvingade studenter att plocka ned en metoo-kritisk banderoll från ett…

Det digitala systerskapet växer

Energi Nästan hundra tusen systrar. Det får man om man är medlem i nätverket ”Heja livet”. Nätverket startades för att visa…

Trycket ökar på tuffare klimatpolitik

Radar – Nyheter Klimathotet kommer att stå högt på EU:s framtidsagenda. Partierna tvistar om hur mycket och vad som behöver göras. EU vill vara ledande…

Luktärt – en väldoftande sommarfavorit

Energi Med sin ljuvliga doft och sina vackra blommor är luktärten en fröjd i trädgården. Cecilia Wingård vet hur man får…

Fredsprotester mot vapenmässor i Älvsjö

Radar – Nyheter Just nu anordnas tre vapenmässor i Älvsjö, där några av världens största vapenföretag samlas. Bland dem finns utvecklare av kärnvapen…

Fröälskare med framtiden i sikte

Energi Sesam en viktig förening när svenska kulturväxter tas till vara. Det handlar om att bevara mångfalden, säger ordförande Florian Maindl.

Aktion för klimatnödläge vid riksdagen

Radar – Nyheter Inför den extrainsatta klimatdebatten i 10 maj målade aktivister från Greenpeace ett Banksy-inspirerat budskap halvvägs under vattenlinjen vid riksdagshuset. Organisationen…

Naturens rättigheter uppmärksammas i stan

Radar – Nyheter Naturens rättigheter uppmärksammas vid ett flertal evenemang de närmaste dagarna. Bland annat får stockholmarna chans att möta Gabriela Eslava Bejarano,…

”Tekniken inte smartare än de som programmerar”

Radar – Nyheter Rasistisk och sexistisk artificiell intelligens, finns det? Jo – eftersom den är skapad av människor. För att se till att…

Dansfestival i takt med klimatet

Energi Festivalsäsongen närmar sig. Snart är det dags för en av Stockholms första, Departement, en festival som presenterar några av världens…

Snöröjare dumpade snö med golfbil

Radar – Nyheter Entreprenörerna som röjde snö i Stockholm i vintras tog betalt för mer kubikmeter snö än vad lastbilarna hade utrymme till,…

Akut blodbrist i Stockholm

Radar – Nyheter Det råder fortsatt akut blodbrist i flera delar av landet. Organisationen Geblod uppmanar människor i bland annat Stockholm och Skåne…

Nya regler för vedspisar väcker vrede

Radar – Nyheter Vedspisarnas framtid har skapat uppror i sociala medier under mer än ett års tid. Hur kan 100 kilo gjutjärn röra…

SU-forskare: Kollaps av permafrost ökar utsläppen av växthusgaser

Radar – Nyheter Den tinande permafrostens klimatpåverkan kan fördubblas till följd av landskapsförändringar som hittills inte funnits med i klimatmodellerna. Det enligt en…

Nackaföretag säljer CBD-olja trots dubbla förbud

Radar – Nyheter Trots förbud från både Läkemedelsverket och Nacka kommun fortsätter företaget Curious Oak AB att sälja så kallad CBD-olja, skriver Dagens…

Här är växterna som renar giftig mark

Energi Plantera solros och lupin och hjälp samtidigt till att rena en bit förgiftad mark. Låter det som science fiction? Vid landets…

SL:s test: Hoppa av nattbussen mellan hållplatserna

Radar – Nyheter 2 maj testar SL flexibla stopp i busstrafiken på prov, på en nattbusslinje i Sundbyberg. Tanken är att det ska…

Anställningsstopp införs på Karolinska

Radar – Nyheter Karolinska universitetssjukhuset i Solna har tidigare aviserat om ett sparprogram för att klara av ekonomin. Nu inför sjukhuset ett anställningsstopp…

Länsstyrelsen avråder från majbrasa

Radar – Nyheter Valborgskvällen bjuder på kvällssol och svaga vindar – men förhöjd brandrisk gör att länsstyrelsen i bland annat Stockholm och Värmland…

Stort klimatavtryck från ”hållbart” OS att vänta

Radar – Nyheter Stockholm ska bli ”det första hållbara vinter-OS och Paralympics” enligt Stockholmsidrottens ordförande Helene Hellmark Knutsson. Trots det väntas evenemanget ge…

Politik och aktivism på årets Kulturnatt

Radar – Nyheter Under Kulturnatten på lördag håller 170 kulturaktörer gratis nattöppet för att visa upp sina verksamheter. Bland de 700 programpunkterna finns…

Gröna växtväggar kan minska stadens buller

Radar – Nyheter Växtlighet som bullerdämpning är en för många okänd metod, som Stockholms stad vill se mer av. För att fler byggaktörer…

Mäktig snabbmat toppad med kärlek

Energi – Vegokollen När gänget bakom väletablerade vegankaféet Greasy spoon öppnar snabbmatshak är förväntningarna höga. Menyn är anspråkslös, men smaken imponerar på Syres…

Här struntar fyra av fem i EU-valet

Radar – Nyheter Hälften av Sveriges befolkning struntade i att rösta i EU-valet 2014. Lägst valdeltagande hade Ronna i Södertälje – där hela…