Radar · Miljö

New York stämmer JBS för greenwashing

JBS Foods har bland annat anklagats för att olagligt ha huggit ner skog i Brasilien.

New Yorks justitieminister Letitia James stärker kampen mot greenwashing genom att stämma världens största köttproducent JBS Foods. Det är första gången som en statsåklagare driver ett åtal mot greenwashing, i stället för icke-statliga organisationer eller enskilda, rapporterar Tidningen Global.

JBS Foods anklagas för att vilseleda konsumenterna med ogrundade påståenden om sina miljöåtaganden. Detta banbrytande fall pekar på vikten av ärlig kommunikation om klimatpåverkan och marknadsföring inom livsmedelsindustrin.

– Konsumenterna börjar bli medvetna om att kött, och i synnerhet nötkött, har en väldigt, väldigt hög klimatpåverkan. JBS är fullt medveten om detta och försöker förekomma det genom att säga till konsumenterna: ”Åh, oroa dig inte, vi har det under kontroll”, kommenterar Peter Lehner, chefsjurist för miljöorganisationen Earthjustice.

Fallet mot JBS symboliserar en potentiell vändpunkt i bekämpningen av falska miljöpåståenden och sätter press på andra företag att noggrant granska sina miljöåtgärder.

Texten är gjord med stöd av AI och kvalitetssäkrad av Syres medarbetare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV