Radar · Fred

Fler pro-palestinska demonstranter frihetsberövas

Pro Palestinska demonstranter

Över 1 000 personer vid drygt 25 amerikanska universitet har frihetsberövats kopplat till pro-palestinska protester, rapporterar Sveriges Television. Från UCLA i Kalifornien till Columbia-universitetet i New York har polisen frihetsberövat demonstranter.

Tisdagen den 30 april övergav en grupp protesterande studenter sitt tältläger vid Columbia-universitetet för att ockupera Hamilton Hall, en universitetsbyggnad som även spelade en central roll i studentprotesterna 1968.

Tidigt onsdagen den 1 maj gick poliser in i lokalerna på det kända universitetet och tömde byggnaden på demonstranter, enligt amerikanska medier.

– Beslutet att nå ut till New Yorks polis var ett svar på demonstranternas agerande, inte den sak som de förespråkar. Vi har gjort det klart att livet på campus inte kan avbrytas oändligt av demonstranter som bryter mot reglerna och lagen, säger universitetet i ett pressmeddelande.

Bilder från platsen, som The Guardian tagit del av, visar att demonstranterna hade bildat en mänsklig mur runt ingångarna och barrikaderat entrén med bland annat möbler. En palestinsk flagga hängde ut genom ett fönster.

Även personer på City College of New York har frihetsberövats, enligt polisen.

På flera universitet i USA pågår demonstrationer där studenterna kritiserar det stora antalet döda i Gaza. Vid demonstrationerna ställs även krav på att lärosätena slutar handla med Israel eller bolag som stödjer Israel.

Vid UCLA i Kalifornien drabbades demonstranter och motdemonstranter samman under onsdagen, rapporterar Sveriges Television.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV