Radar · Mänskliga rättigheter

Debatten om nya könstillhörighetslagen går hög

Lina Axelsson Kihlblom, transperson och före detta skolminister (S), kritiserar uppropet och uppmanar till att lyssna på de som berörs av lagen, de med kunskap om transpersoners liv och till erfarenheter från andra länder.

Uppropet Vi vill inte ha den nya könslagen uppmanar ledamöter att rösta nej till förslaget i riksdagen den 17 april. ”Låt inte enskilda tyckare få styra debatten”, kontrar Lina Axelsson Kihlblom, transperson, mamma och före detta skolminister (S).

Efter att riksdagens socialutskott i veckan föreslog en ny könstillhörighetslag, som ska förenkla processen att ändra juridiskt kön, bubblar debatten. 54 debattörer står bakom en debattartikel i Expressen, där de menar att lagen leder till bristande utredning och kontroll, risk för felaktiga medicinska behandlingar samt försämrad statistik.

”Den etablerade kvinnorörelsen har länge varnat för att den könsuppdelade statistiken kommer att försämras om det juridiska könet speglar medborgarnas upplevda könsidentitet i stället för det faktiska könet”, skriver de.

Debattörerna, däribland kända namn som tidigare utrikesminister Margot Wallström (S), får mothugg av Lina Axelsson Kihlblom, den första transpersonen i en svensk regering.

”Lyssna i stället till människor som faktiskt berörs av lagen, till personer som har gedigen kunskap om transpersoners liv och till erfarenheter från andra länder. Den stora majoriteten kommer aldrig att märka av att denna lagförändring skett. För transpersoner gör det en enorm skillnad för ens frihet”, replikerar Axelsson Kihlblom i Expressen.

Förslaget innebär en förenklad process att ändra kön i folkbokföringen. Åldersgränsen sänks från 18 till 16 år med målsmans godkännande och ingen diagnos krävs. Kirurgiska ingrepp kräver inte längre tillstånd från Socialstyrelsen, men föregås som i dag av en utredning inom hälso- och sjukvård.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV