Radar · Mänskliga rättigheter

Majoritet överens om omdebatterad könstillhörighetslag

”I dag justerades betänkandet Förbättrade möjligheter att ändra kön i Socialutskottet och vi är närmare en förbättring av transpersoners rättigheter”, skriver riksdagsledamöter från V, C och MP på Expressens debattsida den 4 april.

Den 1 juli 2025 föreslås en ny, omdebatterad könstillhörighetslag träda i kraft. Den 4 april höll riksdagens socialutskott ett sista möte om lagen som ska förenkla att ändra juridiskt kön i folkbokföringen.

Reformen har starkt stöd, sex av åtta riksdagspartier står bakom lagförslaget. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är emot. Den 17 april sker omröstning i riksdagen.

– Jag tycker att det är viktigt att vi fortsätter att modernisera en lagstiftning som är väldigt viktig för många människor som i dag far väldigt illa, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) till Ekot.

Lagen innebär sänkt åldersgräns för att ändra sitt juridiska kön från 18 till 16 år med föräldrarnas godkännande och det ska inte längre krävas en könsdysforidiagnos.

”Vår hållning är att den förenklade processen som finns i betänkandet till riksdagen kommer att innebära ett välkommet skifte, trots att vi egentligen skulle vilja gå längre”, skriver riksdagsledamöterna Karin Rågsjö (V), Martina Johansson (C) och Ulrika Westerlund (MP) på Expressens debattsida.

Lagen baseras inte till skillnad mot motsvarande i övriga Norden på självbestämmande, men ska förenkla dagens regler, uppger sajten QX.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV