Radar · Utrikes

EU:s plattformsdirektiv klubbat i parlamentet

Matbud

Nu har EU-parlamentet gett sitt slutgiltiga ja till EU:s plattformsdirektiv, som ska ge personer som arbetar som gigarbetare och via digitala plattformar ett starkare arbetsrättligt skydd.

Omröstningen under onsdagen är en formell omröstning efter att de olika EU-organen kommit överens om detaljerna i direktivet i mars och som Syre rapporterat om.

I ett pressmeddelande säger italienska EU-parlamentarikern och rapportören Elisabetta Gualmini att det är en historisk överenskommelse. 

– Med detta direktiv kommer upp till 40 miljoner plattformsarbetare i EU att ha tillgång till rättvisa arbetsvillkor. Denna historiska överenskommelse kommer att ge dem värdighet, skydd och rättigheter. Det kommer att korrigera falskt egenföretagande och förhindra illojal konkurrens, skydda verkligt egenföretagande och införa banbrytande regler för algoritmhantering. Detta kommer att bli ett verkligt riktmärke på global nivå. Jag är stolt över att säga: Europa skyddar sina arbetare, sin sociala modell och sin ekonomi.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV