Radar · Politik

Amanda Lind blir nytt språkrör för MP

Amanda Lind gratuleras av Miljöpartiets manliga språkrör Daniel Helldén under söndagens extrakongress.

AmandaLind har valts till nytt kvinnligt språkrör för Miljöpartiet. Det står klart efter partiets omröstning under en extrakongress på söndagen. 

– Jag är glad, stolt och hedrad!, sade Amanda Lind enligt SVT:s direktsändning från kongressen.

– Jag vill att vi ska vara en motkraft till egoismen, till misstron och till hopplösheten. Vi ska visa att det finns en framtid där värden som solidaritet, gemenskap och jämlikhet är inbäddat i samhällets hjärta, fortsatte hon.

Lind har varit favorittippad redan sedan början och var också valberedningens kandidat, med motiveringen att hon har ”djupa rötter i den gröna rörelsen” och kan ”bygga samman stad och land”.

Under Linds tal passade hon på att ge en känga til den nuvarande regeringens politik, som ”inte ingjuter hopp”utan står ”handfallen inför flera av vårt tids stora utmaningar”.

Istället betonade hon att vi nu behöver en hoppfull grön politik. 

– Vi måste bli bättre på att visa hur vårt samhälle på andra sidan klimatomställningen blir ett bättre samhälle för oss alla att leva i. Vi får inte fastna i problembeskrivningen, vi måste bli bättre på att visa just våra visioner. Den gröna och rättvisa omställningen, det är vår tids stora samhällsomvandling och det är vi i Miljöpartiet som ska leda den, sade Lind.

Men omställningen kommer inte att påverka samhället på det sätt som ”nejsägarna och fossilkramarna tror”, påpekade hon.

– Vi ska bygga ett samhälle som är mer mänskligt, med friskare luft, renare hav, djupare skogar. Med bekvämare transporter, en starkare välfärd och mer tid för varandra. En annan värld är möjlig, men den kommer inte av sig själv, och den kommer definitivt inte av partier som saknar visioner.

Amanda Lind kommenterade också den attack som skedde i veckan mot ett antifascistiskt möte. Det skedde inte i ett vakuum, påpekade hon.

– Fördomar leder till förakt, förakt leder till hat, hat leder till avhumanisering eller till våld. Vår demokrati bygger på att vi är många som är en del av den. Sprids misstro mellan människor och grupper, skräms människor till tystnad, avstår unga från att kliva in i politiken eller göra sin röst hörd på nätet, ja då riskeras vår demokrati på riktigt. Men vänner, det kommer vi aldrig att tillåta. 

Texten har uppdaterats.

Fakta: Amanda Lind

Riksdagsledamot och ordförande i kulturutskottet.

Tidigare kultur-, idrotts- och demokratiminister (2019-2012).

Född: Uppsala

Bor: Härnösand

Studier: Psykologprogramet, Umeå universitet. Efter det legitimerad psykolog inom barn- och ungdomspsykiatri.

Mänskliga rättigheter, Teologiska högskolan, Lidingö.

Har varit aktiv i Miljöpartiet sedan slutet av 1990-talet, bland annat som Kommunalråd i Härnösands kommun 2014-2016.

Hjärtefrågor inom politiken: Kultur, klimat, Demokrati och mänskliga rättigheter samt föreningsliv, folkbildning och idrott.

Källa: Miljöpartiet
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV