Glöd · Debatt

Wermlands mejeri – visa oss mer av kornas liv

Kosläpp i Skurup.

Nu är det säsong för kosläpp, och många barnfamiljer åker för att se korna springa ut i det gröna. Men det finns mycket annat i kornas liv som inte visas fram, konstaterar Karna Rusak i ett öppet brev till Wermlands mejeri.

DEBATT. Tack, Wermlands mejeri, för att ni återigen bjuder in till kosläpp, som är en sån rolig aktivitet för hela familjen! Mina barn älskar djur, och det är ju ganska sällan man har chans att se kor. Tack vare Sveriges stränga djurskyddslagar behöver ju inte korna tillbringa mer än cirka tio procent av sin tid utomhus, så det gäller att passa på!

Jag undrar därför om vi kan få bekanta oss med lite andra delar av kornas liv när vi ändå är på gården? Det skulle vara både roligt och lärorikt för barnen! 

Kalvar är ju så söta, och jag skulle gärna vilja visa mina barn när de separeras från sina mammor. Jag vet att kor knyter an till sina kalvar i lika hög grad som vi människor gör till våra barn, och att kalvar egentligen diar i 7–14 månader. Men ni tar dem från mammorna redan när de är en eller två dagar gamla, eller hur? Jag tror att mina barn skulle älska att få se det!

Riktigt pedagogiskt blir det också om det är då, medan kon råmar efter sin kalv, som ni bjuder oss besökare på mjölk (kanske spenvarm?) och bullar. Då kan ingen missa att kors modersmjölk är till för människor och inte kalvar! Tänk så finurligt naturen har ordnat det ändå! 

Vi tittar som sagt gärna på de söta kalvarna som står där i sina ensamboxar istället för att bli slickade och omhändertagna av sina mammor, men det är skönt att veta vi inte riskerar att behöva se några gamla skruttiga kor på era gårdar. 

Kor har ju en naturlig livslängd på 20–25 år, men visst är det så att ni skickar dem till slakt redan vid 5 års ålder? Och tjurkalvarna är väl bara 18 månader? Kanske går det en transport till slakteriet i samband med kosläppet? Det hade varit så roligt att få vinka av dem! Och ett bra tillfälle för barnen att lära sig att andra djur bara får leva så länge de är lönsamma för oss.

Jag vet inte hur långt det är till slakteriet, men finns det möjlighet att få se själva slakten vore det en extra bonus. Det är så spännande att den bedövningsmetod som används innan slakt är att korna skjuts i huvudet! Mina barn har hittills trott att bedövning var ett Emla-plåster eller på sin höjd en spruta, så de blir nog förvånade! Används det bultpistol eller hagelgevär på de slakterier ni anlitar? Hur som helst, mycket pang för pengarna! 

Kanske kan ni bjuda in till en liten familjefest även när korna spärras in igen på hösten? Då kanske vi kan få se insemineringen också? Ett besök på era gårdar kan verkligen ge minnen för livet! Tack på förhand för att ni så frikostigt låter oss konsumenter få insyn i er verksamhet. 

P.S. Vi har redan sett hela produktionskedjan för havremjölk. Det var rätt långtråkigt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV