Radar · Inrikes

Förvänta er mer snöoväder varnar meteorologerna

Under torsdagen kan ett nytt snöoväder svepa in över landet, varnar meteorologerna.

Det stora snöfallet som kom under tisdagen och onsdagen fortsätter att orsaka trafikproblem. Särskilt drabbade har vägarna E4, E20 och riksväg 26 varit. Under morgondagen väntas nya snöfall.

Flera bilförare har suttit länge i trafikköerna och fått undsättning av räddningstjänsten som har delat ut filtar och energikakor.

När temperaturerna kryper under nollan kan situationen förvärras och den blötsnö som har fallit förvandlas till is och halka.

Det värsta snöfallet rör sig under dagen mot Småland, Öland och Gotland där det även kan riktigt blåsigt väder.

– Vind i kombination med snöfall skapar vissa problem, speciellt om man ska bege sig ut på vägarna, säger meteorologen Marcus Sjöstedt till SVT.

Många bilförare har struntat i de varningar som SMHI har utfärdat och har dessutom redan bytt till sommardäck, vilket har förvärrat situationen.

På X (Twitter) skriver Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, att trafikanterna måste ta ett större eget ansvar:

“Orange vädervarning har varit och är utfärdad. Den näst allvarligaste graderingen. Jag vill inte höra om en enda bilist som givit sig ut i detta efter att ha bytt till sommardäck. Staten har ett långt och vidsträckt ansvar för att säkerställa den allmänna samfärdseln, ett ansvar…”

De gula och orangea varningarna från SMHI förändras hela tiden varefter snöovädret flyttar sig så man bör uppdatera sig innan man ger sig ut på vägarna.

Under torsdagen väntas nytt snöoväder med snöfall komma in över landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV