Radar · Miljö

Aktivister i naken protest mot H&M

Åtta av aktivisterna valde att klä av sig för att visa på den "nakna sanningen" med snabbmode.

Under lördagen protesterade klimataktivister från Extinction rebellion framför en H&M-butik i Solna genom att klä av sig nakna och spela döda. Tanken är att visa den ”nakna sanningen” bakom affärsmodellen med snabbmode.

När modeföretag som H&M vill framhålla sig som hållbara har de statistiken och forskningen emot sig, konstaterar Extinction rebellion i ett pressmeddelande. För varje år tillverkas 100 miljarder plagg i världen och hälften kastas inom ett år. Klädindustrin står nu för omkring tio procent av världens utsläpp av växthusgaser. 

– H&M hävdar att de satsar på hållbarhet, men vill samtidigt dubbla sin produktion. I en tid när vi istället behöver agera snabbt för att minska de dödliga effekterna av klimatkrisen. Vi behöver helt enkelt inte mer snabbmode. H&M är ett av världens tre största modeföretag och de bidrar i högsta grad till förstörelsen av vår planet. Därför kampanjar vi mot dem, säger Peter Forsberg från Extinction rebellion i pressmeddelandet. 

Förutom miljöfakorerna finns också stora problem med dåliga arbetsförhållanden för textilarbetare världen över. Men även i Sverige syns ojämlika förhållanden, påpekar Extinction rebellion. Medan butiksanställda förra året tvingades gå ner i lön så uppskattades huvudägare Stefan Perssons förmögenhet till 160 miljarder kronor. 

För att stoppa utvecklingen av mer snabbmode krävs modiga beslut från politikerna, anser klimataktivisterna. 

– Snabbmodeindustrin kan aldrig bli ekologiskt och socialt hållbar. Vi kräver ett stopp för överproduktionen, eftersom all seriös forskning slår fast att det behövs kraftfulla klimatåtgärder nu. När makthavarna sviker krävs fredlig civil olydnad mot de starka ekonomiska och politiska krafter som bromsar livsnödvändiga åtgärder mot klimatkrisen, säger Karin Cecilia Lundbergh från Extinction rebellion i pressmeddelandet.

Extinction rebellions krav:

– Stoppa överproduktionen av mode:
”Vi kräver minskad produktion av kläder och att H&M tar ansvar och slutar skapa trender som triggar onödig konsumtion.”

– Schyssta villkor i klädindustrin:
”Vi kräver löner som går att leva på för textilarbetare och säkra arbetsförhållanden.”

Rättvis tillgång till kläder för alla:
”Alla människor måste få tillgång till bra kläder efter behov. Politiska initiativ är nödvändiga för att minska ojämlikheten och stoppa överkonsumtionen som eldar på klimatkrisen.”

Extinction rebellion Sverige
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV