Radar · Politik

Antifascistisk demonstration i Gubbängen: ”Kommer inte låta oss tystas”

Ett tusental demonstranter samlades under lördagen i protest mot onsdagens attack mot ett antifascistiskt möte i Gubbängen.

Efter onsdagens nazistattack mot ett antifascistiskt möte i Gubbängen samlades omkring 2000 demonstranter på lördagen i en antifascistisk demonstration på Gubbängstorget. 
– Det är jätteviktigt att visa att vi kommer inte låta oss tystas av de här högerextrema som vill tysta oss genom våldsamma attacker, säger August Flensburg, ordförande för Vänsterpartiet Storstockholm.

Det är Vänsterpartiet som arrangerar demonstrationen, tillsammans med Miljöpartiet, Socialdemokraterna och flera fackförbund. 

– Det har varit många som hört av sig till oss med förfrågningar om att delta. Vi har sagt att den här gånger håller vi det till riksdagspartierna och facken, men alla som vill får komma och delta. Detta har ju arrangerats med kort varsel, säger August Flensburg inför demonstrationen.

Det var i onsdags som ett gäng nazister tog sig in på ett antifascistiskt evenemang i Gubbängen och vandaliserade lokalen och använde sig av fysiskt våld mot flera deltagare. Även en rökgranat kastades in i foajén som fylldes med rök. Även detta evenemang var Vänsterpartiet huvudarrangör för. 

– Vi är otroligt lättade att ingen blev mer skadad i onsdags. Det var bara tur, för de här killarna gick bärsärk. De hade ingen strategi att inte inte skada folk. De hade lika gärna kunnat skada någon väldigt illa, säger August Flensburg.

Bland demonstrationens talare syns bland annat partiledarna Nooshi Dadgostar (V) och Magdalena Andersson (S) samt riksdagsledamoten Amanda Lind (MP). 

– Det var en terrorhandling och det kan vi aldrig acceptera, sade riksdagsledamoten Amanda Lind (MP), enligt TT.

Nooshi Dadgostar ville å sin sida se att statsministern kallar till partiledarsamtal om det politiska våldet.

– Det är en tydlig linje som har passerats. Vi har en valrörelse framför oss nu där tusentals politiska möten kommer att arrangeras. Det är mycket bekymmersamt om vi har en statsminister som inte tar det politiska våldet mot demokratin på allvar, säger hon till TT.

Det är välkänt sedan innan att det finns aktiva nynaztister i området kring Gubbängen. Inför onsdagens evenemang så fanns polis på plats innan evenemanget startade. 

– De kollade läget innan arrangemanget började, men åkte sedan och då kom nazisterna, säger August Flensburg.

Han anser att alla parter behöver ha bättre koll vid liknande evenemang framöver. 

– Våldsamma extremister är det största hotet mot vår demokrati idag. De vill skrämma folk till tystnad. 

Samtidigt är han och partiet tacksamma över allt stöd som vällt in. 

– Vi är väldigt tacksamma för stöd som kommit in, både till de drabbade, och för att delta i demonstrationen. Det är många som hört av sig och vill vara med. Och det är viktigt att vi sluter upp tillsammans nu. Vi behöver gå tillsammans för att stoppa det här. 

Texten har uppdaterats under dagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV