Radar · Inrikes

Nazister attackerade möte mot fascism

Räddningstjänst, ambulans och polis på plats i Gubbängen efter larm om våldsdåd.

Nazister attackerade ett antifascistiskt evenemang under onsdagskvällen i Gubbängen anordnat av Vänsterpartiet Moment Teatern i Gubbängen. Flera föreläsare på evenemanget var profilerade antirasister och antifascister. Bland annat hade Expo en föreläsare där och skribenten Mathias Wåg var på plats. Wåg fick ta emot flera slag.

– De var målmedvetna och gick efter mig. Jag fick några slag men inget som kommer ge några men. Jag hoppas att vi fullföljer mötet, säger Wåg till Expo.

Mötet återupptogs också efter attacken

Kastade in rökbomb

Det var strax innan Expo skulle hålla en föreläsningen som en grupp maskerade nazister in i sig lokalen och gick till attack. De använde fysiskt våld, försvarsspray och vandaliserade lokalen. Nazisterna kastade även in en rökgranat som fyllde foajén med rök. Polis och brandkår kom till platsen. Nazisterna hade då hunnit att lämna platsen, rapporterar Expo.

Tre personer uppges skadade och har förts till sjukhus, enligt uppgifter till Expressen. Polisen utreder händelsen som framkallande av fara för annan och störande av allmän förrättning, rapporterar Expressen.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) på platsen i Gubbängen där ett möte arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet attackerades av maskerade män tidigare under onsdagskvällen. Räddningstjänst, ambulans och polis kom till platsen efter larm om våldsdåd. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Politiska ledare fördömer attacken

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar säger i en kommentar till Expressen att angreppet är ”en fruktansvärd attack på demokratin”. Hon uppmanar till enighet mot högerextremism.  Även statsminister Ulf Kristersson har fördömt attacken tillsammans med flera politiska ledare som betonar vikten av att försvara demokratiska möten och bekämpa politiskt motiverat våld.

Expos vd och ansvarige utgivare Daniel Poohl skriver i en kommentar:

– Vi har under det senaste året varnat för just den här typen av radikalisering i högerextrema grupper, att det fysiska våldet ligger närmare till hands. Händelsen visar att samhället, på alla plan, måste ta hotet från högerextrema grupper på allra största allvar.

På lördag arrangerar Vänsterpartiet i Stockholm en antifascistisk manifestation på Gubbängstorget i Stockholm nära där attacken ägde rum.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV