Radar · Utrikes

Kärnkraftverket i Zaporizjzja förlorat reservledning

Vy över kärnkraftverket Zaporizjzja och floden Dnipro den 22 augusti 2022.

Kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina förlorade den 4 april anslutningen till sin enda återstående reservkraftledning samtidigt som det finns indikationer på militär aktivitet i området. Rafael Mariano Grossi, Internationella atomenergiorganet, IAEA, skriver i ett pressmeddelande om riskerna vad gäller kärnsäkerhet.

Zaporizjzja är nu uteslutande beroende av en kvarvarande ledning för extern strömförsörjning. Orsaken till avbrottet är inte klarlagt, men rapporter har visat militär aktivitet i området, enligt pressmeddelandet.

– Som upprepade gånger under detta förödande krig har Europas största kärnkraftverk förlorat en viktigt källa till den elektricitet som behövs för såväl reaktorer som andra viktiga kärnsäkerhets- och säkerhetsfunktioner. Morgonens utveckling understryker återigen de verkliga farorna som denna stora anläggning står inför, säger generalsekretare Rafael Mariano Grossi i pressmeddelandet.

Sedan invasionen i Ukraina 2022 har kärnkraftverket förlorat extern strömförsörjning vid åtta tillfällen.

Även en forskningsanläggning, som tidigare använts för att producera radioaktiva isotoper för medicinska och industriella ändamål, har förlorat extern strömförsörjning på grund av beskjutning, enligt IAEA. Anläggningen förlitar sig nu, liksom under ett tidigare veckolångt avbrott i mars, på nödgeneratorer.

Radioaktiva ämnen kallas ämnen som innehåller instabila isotoper. Vid sönderfallet avges strålning som kan vara skadlig, enligt Wikipedia.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV