Radar · Miljö

Starkare rätt till reparationer i EU

Reparationer ska bli mer lättillgängliga och billiga för konsumenter.

Konsumenter i EU ska få större rättigheter när det gäller att få trasiga varor reparerade istället för utbytta. Det röstade EU-parlamentet igenom under tisdagen.

Under tisdagen röstade EU-parlamentet med stor majoritet igenom nya regler som ska ge konsumenter större rättigheter när det gäller att få trasiga varor reparerade (584 ja mot 3 nej). De nya reglerna siktar också på att göra reparationer mer lättillgängliga och billiga i EU. 

– Konsumenternas rätt att reparera produkter kommer nu att bli verklighet. Det blir enklare och billigare att reparera istället för att köpa nya, dyra föremål. Detta är en betydande prestation av parlamentet och dess åtagande att stärka konsumenterna i kampen mot klimatförändringarna. Den nya lagstiftningen förlänger juridiska garantier med 12 månader när man väljer reparation, ger bättre tillgång till reservdelar och säkerställer enklare, billigare och snabbare reparation, säger tyska EU-parlamentarikern René Repasi i ett pressmeddelande

Reglerna innebär bland annat att tillverkare måste ge kunder möjlighet till reparation av en vara inom rimlig tid och till ett ”kostnadseffektivt” pris. Om varan repareras inom garantiperioden blir varans garantitid förlängd med ytterligare 12 månader, allt för att ge incitament till att laga istället för att byta ut. 

Tillverkarna måste även efter att den lagliga garantitiden gått ut erbjuda reparationer av produkter som anses reparerbara i EU:s lagstiftning, såsom tvättmaskiner, dammsugare och mobiltelefoner. Det är också en lista som kan utökas. Konsumenter ska också få låna en annan vara medan deras repareras. Skulle varan inte gå att reparera ska man också ha möjlighet att välja en renoverad, begagnad produkt. 

Får inte försvåra reparationer

För att stärka reparationsmarknaden i EU så kommer också tillverkare behöva erbjuda reservdelar och verktyg till rimliga priser. De kommer också förbjudas att använda sig av olika avtalsklausuler eller hårdvara eller mjukvara som hindrar reparationer. De får heller inte förbjuda självständiga reparatörer att använda sig av begagnade reservdelar eller 3D-printade sådana. Inte heller kommer de kunna neka till att reparera en vara med hänvisningar till ekonomiska faktorer eller att någon annan tidigare har reparerat produkten.

Även en ny online-plattform ska skapas som ska hjälpa konsumenterna att hitta till sina lokala reparatörer, reparations-kaféer eller försäljare av renoverade varor.

De nya reglerna ska nu officiellt godkännas av medlemsländerna i rådet, och därefter kommer medlemsländerna ha två år på sig att införa dem i nationell lagstiftning. 

Varje medlemsland kommer också behöva införa minst en av flera åtgärder som ska göra reparationer billigare. Det kan bland annat handla om att göra informationskampanjer, ge reparationskuponger, erbjuda reparationskurser eller stötta lokala reparationsplatser som drivs av civilsamhället. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV