Radar · Utrikes

Utvisade sjuåriga Sara trampades ihjäl på en strand i Frankrike

Båtflyktingar

En sjuårig flicka som utvisades från Sverige har dött i Frankrike efter att ha trampats ihjäl i samband med ett försök att korsa Engelska kanalen tillsammans med sin familj.

Sara, som bodde i flera år i Uddevalla hos släktingar och gick i svensk skola, utvisades från Sverige i februari tillsammans med sin familj, rapporterar P4 Väst.

När de den 23 april försökte ta sig över Engelska kanalen uppstod panik kring båten. Fransk polis hade upptäckt flyktingarna och hundratalet människor försökte ta sig ombord gummibåten med plats för högst sextio. Under tumultet drunknade två personer och tre personer trampades eller klämdes ihjäl. En av dem var Sara.

Hennes pappa, Ahmed Alhashimi, försökte förtvivlat att få människor att flytta sig så han kunde rädda sin dotter men ingen vill lyssna, tvärtom hotade de honom för att själva kunna få en plats på gummiflotten, berättar han för BBC.

– Jag kunde inte skydda henne. Jag kommer aldrig att förlåta mig själv. Men havet var det enda val jag hade, säger han till BBC.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet och i Storbritannien pågår samtidigt en debatt kring regeringens kontroversiella förslag om att skicka migranter till Rwanda. Bakgrunden är de ökande antalen migranter som försöker ta sig över från Frankrike till Storbritannien.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV