Radar · Politik

S satsar på sjukvård och skola i skuggbudget

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talespersonen Mikael Damberg under en pressträff på måndagen.

Socialdemokraterna lägger 12 miljarder på sjukvården i sin skuggbudget, som presenterades idag. Dubbelt så mycket som i regeringens vårbudget. Även skolan får dubbelt anslag.

Förutom en fördubbling av sjukvårdsanslaget vill Socialdemokraterna se en indexering av statsbidragen med inflationen. 

– Sjukvården måste kunna planera för sin personal inte bara i år utan också nästa år och åren som följer, säger Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talespersonen Mikael Damberg under en pressträff. 

Även skolan ges dubbelt så mycket i skuggbudgeten: 1 miljard istället för 500 miljoner. 

– Vi satsar en miljard i vårbudgeten totalt på ytterligare insatser till skolan. Det behövs för skolan är kanske den viktigaste investeringen vi gör för att barn och ungdomar inte ska hamna snett, säger Damberg.

S vill också se fler satsningar på barnfamiljers ekonomi. Bland annat föreslås två extra utbetalningar av studiebidrag för gymnasieelever över sommaren, något som skulle ge en familj med två gymnasieungdomar 5000 kronor extra. 

Det tillfälliga extra bostadsbidraget som regeringen förlängt ytterligare sex månader vill S se permanentas.

– Det är inte rimligt att de fattigaste barnfamiljerna ska leva på nåder de närmaste månaderna. Det finns ingen som tror att den ekonomiska situationen är radikalt annorlunda vid årsskiftet, snarare tvärtom. Också hyrorna kommer fortsätta gå upp i Sverige framöver, säger Damberg. 

Han meddelar också att partiets förslag på höjda anslag är finansierade av en ny skatt på bankernas övervinster, något man räknar med skulle dra in 8,3 miljarder kronor under året.

Texten uppdateras.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV