Radar · Miljö

Rapport: Hälsosammare färdigmat kan ha stora klimateffekter

Färdigmat, frysta portionsförpackningar

Den vanliga färdiglagade lunchlådan som många köper och sedan värmer i mikron skulle kunna vara mycket nyttigare och mer klimatvänlig. Det menar en ny studie som rekommenderar att ha mer växtbaserat i färdigmaten.

Färdigmat (ready-to-eat) och snabbmat står för ungefär en sjättedel av alla kalorier som konsumeras i EU, men många fabrikat innehåller för mycket salt, fett och kött för att vara bra för hälsan och klimatet.

Om företagen bara följde rekommendationerna från två välkända organisationer skulle det kunna leda till både billigare och nyttigare mat, som dessutom skulle göra ett mindre klimatavtryck, rapporterar The Guardian.

Det handlar dels om Världshälsoorganisationens (WHO) rekommendationer för näringsrik och nyttig kost, samt direktiven från Eat-Lancet-kommissionen, som försöker sätta ihop råd för hållbar kost.

Studien, gjord av klimatorganisationen Fern och välgörenhetsorganisationen Madre Brava, visar att EU-länderna skulle kunna minska utsläppen med 48 ton koldioxid årligen och spara konsumenterna 28 miljarder kronor.

En av slutsatserna är att färdigmaten behöver innehålla hälften så mycket raffinierat spannmål och två tredjedelar mindre kött i genomsnitt, samt mycket mer grönsaker.

– Våra matvanor formar vår hälsa och därför också vår framtid. Det borde vara självklart att lagstiftare reglerar sammanhangen där vi konsumerar mat för att göra den mer hälsosam och kostnadsmässigt överkomlig, säger Alba Gil från European public health alliance, som också är en av medförfattarna till studien.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV