Radar · Miljö

XR i protest mot SEB:s fossila investeringar

Personer demonstrerar på en gata med en banner med texten 58112230000000 kronor från banker till fossilindustrin.

Aktivister från Extinction rebellion samlades under tisdagsförmiddagen utanför ett SEB-kontor i Stockholm för att protestera mot bankens fossila investeringar.

Aktivisterna protesterar mot att svenska storbanker finansierat bolag som letar nya olje-och gasfyndigheter i Arktis med 43 miljarder under tre år. 

– Bland annat stödjer bankerna oljeutvinning i Wisting, ett område som ligger nära iskantzonen i Norra Ishavet, ett oerhört känsligt biologiskt område kallat ”Norges lilla regnskog” på grund av sin unika biologiska mångfald. De största investeringarna står SEB, Nordea och Swedbank för. SEB är värst och står för mer än hälften. SEB har sedan Parisavtalet skrevs på 2015 finansierat fossila verksamheter med 158 miljarder kronor. Det är inga småsummor de satsat på att förstöra vår gemensamma framtid, säger Esther Hauer, en av aktivisterna, i ett pressmeddelande.

Under aktionen vecklades bland annat en banderoll ut med texten ”158 000 000 000 i dödliga investeringar”.

Varje år sker fortfarande stora investeringar i fossila projekt. Extinction rebellion lyfter bland annat en rapport som visar att de största bankerna i världen bara under 2021 investerade motsvarande 7700 miljarder kronor i fossil verksamhet. 

Amelie Bendz, en annan av aktivisterna, vill se ett stopp på det hela.

– För att möjliggöra brytning av kol, olja och gas krävs tre saker; ett bolag som tar upp det fossila bränslet, en stat som ger sitt godkännande till det och sist men inte minst någon som finansierar det hela. Det är ofattbart att våra banker fortsätter stödja en sådan livsfientlig och kriminell verksamhet som hotar framtiden för kommande generationer på en levande planet. De här ljusskygga investeringarna måste upphöra. Låt oss avslöja vad som pågår!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV