Radar · Mänskliga rättigheter

Krav på utredning om massgravar i Gaza

Al-Shifa-sjukhuset den 1 april efter en israelisk offensiv.

Massgravar i anslutning till två sjukhus i Gaza har väckt förfäran bland palestinier och i omvärlden. Återigen uttalas krav på oberoende utredningar om krigsbrott från Israels sida.

I början av veckan upptäcktes flera massgravar vid två sjukhus i Gaza, där offren nu räknas till nära 400, enligt Al-Jazeera. Palestinska myndigheter uppger att flera av de döda ska ha begravts med bakbundna händer, och enligt Al-Jazeeras utsände finns kvinnor, barn, patienter och sjukhuspersonal bland offren i graven vid Nasser-sjukhuset.

På onsdagen krävde Amnesty international att en oberoende utredning genast tillsätts, för att klargöra hur och när människorna i gravarna dött. FN:s chef för mänskliga rättigheter, Volter Türk, åberopar också behovet av en omedelbar utredning.

– Med tanke på det klimat av straffrihet som råder behöver den omfatta internationella utredare. Sjukhus har rätt till särskilt skydd enligt internationell humanitär lag. Och avsiktligt dödande av civila, fångar och andra utanför strid utgör krigsbrott, säger Türk i ett uttalande.

Den israeliska armén förnekar att man begravt palestinska kroppar på platserna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV