Radar · Miljö

XR: Ge Swedavia uppdrag att informera om flygets risker

Aktivister från bland annat Scientists rebellion och Hälso- och sjukvårdspersonal för Extinction Rebellion samlades för en protest vid Bromma flygplats under söndagen.

Vid lunchtid på söndagen störde flera klimatgrupper verksamheten vid Bromma flygplats. Samtidigt uppmanade de regeringen att ge Swedavia som driver flygplatsen ett nytt uppdrag som liknar det som Systembolaget har vad gäller alkohol: uppdraget att informera om riskerna med flygande och försöka begränsa det.

Klimataktivister från Hälso- och sjukvårdspersonal för Extinction Rebellion, Scientists rebellion och flera andra grupper protesterade under söndagen vid Bromma flygplats genom att blockera ingångar, sätta sig vid gater och berätta om hur luftföroreningar påverkar människokroppen. 

I ett pressmeddelande hänvisar Extinction rebellion till en studie från Western University i Kanada, som räknat ut att varje 1000 ton kol som förbränns i fossila bränslen leder till ungefär ett framtida dödsfall på grund av klimatförändringar. ”Detta innebär till exempel att de årliga utsläppen från svenskt flyg dödar cirka 1000 människor”, skriver gruppen.

I Extinction rebellions livesändning från aktionerna håller en av aktivisterna ett tal där hon bland annat säger att över 7000 svenskar dör 11 år i förtid på grund av luft föroreningar. 

– Luftföroreningar är bara en hälsoeffekt av förbränningen av fossila bränslen. Klimatförändringarna påverkar vår fysiska, psykiska och sociala hälsa samt ger oss stora samhällskostnader. Vi vet att Parisavtalets 1,5-gradersmål är vårt viktigaste folkhälsoavtal. Vi vet att varje tiondels grad spelar roll. Samtidigt så subventioneras flyg. Flyg slipper energiskatt. Flyg slipper koldioxidskatt. Utrikesflyget betalar inte moms, inrikesflyget betalar sex procent moms. Enstaka procent av värdens befolkning flyger utomlands varje år. 80 procent har aldrig suttit på ett flygplan. Flyget symboliserar orättvisa. I vårförändringsbudgeten fick flyget en miljard extra. Dubbelt så mycket som våra skolor. Tio gånger mer än klimatklivet. Den lilla symboliska flygskatt som vi har halveras. 

Hon pratade också om hur Systembolaget har ett särskilt uppdrag från regeringen på grund av alkoholens skadliga effekter. Klimataktivisterna i aktionen vill se ett nytt liknande uppdrag för det statliga bolaget Swedavia, som driver Bromma flygplats och andra flygplatser i landet. 

Scientists rebellion beställde nyligen en opinionsundersökning från Verian (f.d. Kantar Public/Sifo) om sitt förslag. Det visade att fler är positiva till det än negativa. Av 565 tillfrågade, representativa för landets befolkning när det gäller ålder, kön, region och partipreferens, så svarade 40 procent att ett liknande uppdrag till Swedavia vore bra. 22 procent var emot, medan 38 procent var neutrala/utan åsikt. 

När andra tillfrågade svarade på samma fråga efter att först ha läst information om flygets dödlighet ökade stödet för förslaget från 40 till 48 procent. Hälften av de tillfrågade fick informationen presenterad som en tidskriftsartikel och hälften fick den som ett tal av en klimataktivist, men oavsett detta så blev svarsfrekvensen densamma.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV