Radar · Djurrätt

Forskare varnar för stor jakt på gråsälar

Östersjögråsälen står inför utmaningar med ett varmare klimat och mindre bytesfisk, enligt forskare.

Forskare vid Göteborgs universitet larmar om att den nuvarande jaktkvoten på gråsälar, ungefär 3 000 djur per år, riskerar hota artens överlevnad i Östersjön på lång sikt.

– Det har tagit tre generationer för gråsälen att återhämta sig. Sälstammen växer nu, men vår forskning visar att om dagens jaktkvot på 3 000 djur per år uppfylls så kommer gråsälen överlevnad i Östersjön åter att hotas, säger Daire Carroll, forskare vid Göteborgs universitet och huvudförfattare till en nypublicerad studie i Journal of Animal Ecology, i ett pressmeddelande.

Under 1900-talet led Östersjögråsälen hårt av intensiv jakt och miljögifter som PCB, men har återhämtat sig. I dag uppgår antalet gråsälar i länderna vid Östersjön till 55 000 djur, vid en sammanslagning av ländernas beräkningar.

– Vår slutsats är att dagens jaktkvot i Östersjön är ohållbar. Om sälstammen ska fortsätta att återhämta sig är det maximala antalet som får jagas 1 900 djur. Men skulle det bli andra miljöförändringar som påverkar sälen negativt, måste även den siffran justeras ner, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV