Radar · Utrikes

Netanyahu vill förbjuda tv-kanalen Al Jazeera i Israel

Al Jazeera-journalisten Wael Dahdouh håller sin dödade sons hand vid en begravning i Gaza.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu meddelade under måndagen att han vill stänga ner den qatariska tv-stationen Al Jazeera, som han kallar för en “terrorkanal”. Tidigare har det israeliska parlamentet förberett lagar som gör något sådant möjligt.

Al Jazeera har länge varit en nagel i ögat för Benjamin Netanyahu och den israeliska regeringen. Tv-kanalen har anklagats för att ha en rapportering som är partisk mot Israel och att den ska verka uppviglande, enligt Netanyahu.

Al Jazeera ifrågasätter och fördömer uttalandena och kallar dem “farliga och löjeväckande lögner”, rapporterar nyhetstjänsten AP.

En kontrovers mellan Al Jazeera och den isrealiska regeringen är dödandet av den kända reportern Shireen Abu Akleh av israelisk militär 2022 när hon rapporterade från Jenin.

I januari dödades flera medlemmar av den lokala Al Jazeera-journalisten Wael Dahdouhs familj under israeliska bombningar i Gaza. Bland dem hans son Hamza, som också arbetade för Al Jazeera.

Men även senare avslöjanden från Al Jazeera har fått stor spridning kring Israels krigföring i Gaza, bland annat visade tv-kanalen bilder på hur två till synes obeväpnade män sköts ned på stranden och sedan krossades med bulldozrar i vad som kan utgöra krigsbrott.

Al Jazeera meddelade under måndagen att tv-kanalen förväntar sig att Israel garanterar dess medarbetares säkerhet och kommer överklaga varje beslut som leder till att den förbjuds i landet.