Radar · Djurrätt

Så hjälper du djuren från valborgseldens lågor

Igelkott

När Valborg återigen firas över hela landet lever smådjur som igelkottar, småfåglar, harar och andra vilda djur som kan tänkas gömma sig i rishögarna ett farligt liv. För att de inte ska brännas i lågorna bör man se till att de inte är kvar i högen. Här får du tips om hur.

Igelkottar, harar, småfåglar, ormar, möss och till och med katter kan gömma sig i de till synes trygga rishögarna som vi människor bygger ihop inför valborg. Men att undvika att de bränns inne i lågorna behöver inte vara svårt.

Flytta högen

Det säkraste tipset för en djursäker valborg är att se till att flytta på riset innen högen bränns. Det räcker med några meter, men det är viktigt att djuren verkligen tar sig ut. Om man bara skakar på grenarna i högen finns risken att djuren skrämda tar sig allt längre in i högen istället. 

Förbered i lagom tid

Det är bra att vara ute i god tid när man flyttar rishögen. Gör man det precis innan eldningen kan man istället skrämma upp djuren som försöker ta sig in i den nya högen igen. Men om man istället gör flyttningen i för god tid, omkring ett dygn innan, så finns risken att djuren flyttar in igen. Satsa därför på några timmar. 

Kontakta arrangören

Är det en större arrangör som anordnar brasan? En kommun? Ring eller maila gärna arrangören och försäkra dig om att de gjort allt de kan för att undvika att djur kommer till skada. 

Fira djurvänligt

Man måste inte elda upp alla rishögar. Många djur använder rishögarna som en trygg plats för att föda upp sina ungar på. Har du möjlighet att låta högen ligga kvar, se det som en fristad som du ger till djuren.

Akuthjälp

Skulle det ändå gå illa, så kan man försöka hjälpa brännskadade djur. Till tidningen Djurskyddet ger Cecilia Ockedal från Kottebyns viltrehabilitering dessa tips om hur man räddar en brännskadad igelkott:

Prata minimalt – igelkottar blir normalt stressade av människoröster. 

Svalka igelkotten med koksaltslösning eller vatten – vätskan ska vara sval men inte iskall.

Placera igelkotten i en transportbur eller låda och ta den till närmaste viltrehabiliterare för bedömning och vård.

Länkar för att hitta närmaste viltrehabiliterare: 

Katastrofhjälp för fåglar och vilt, KFV

Viltakuten

Djurskyddet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV