Radar · Djurrätt

Stora resebolag bidrar till brutal delfinjakt

Delfinjakten I Taiga I Japan dödar varje år hundratals delfiner.

Utanför den japanska staden Taiji jagas hundratals delfiner varje år i en slakt som färgar havet rött av blod. Nu visar en ny rapport att flera stora resebolag har kopplingar till jakten, däribland TUI.

I den årliga jakten utanför Taiji dödas delfinerna framförallt för sitt kött, men också för att säljas vidare till nöjesindustrin. Under jaktsäsongen 2020–2021 fångades omkring tusen delfiner och små valar och av dem fick 140 leva för att säljas vidare till fångenskap. Det visar rapporten som gjorts av World animal protection. 

I rapporten undersökte djurrättsorganisationen hur många företag med delfinunderhållning som kan kopplas till Taijijakten. Det visade sig att 107 nöjesplatser utspridda i 17 länder hade en koppling. Därefter granskades 17 globala reseföretag för att undersöka om de sålde biljetter till dessa företag. Det visade sig att sex av de gjorde det, däribland TUI, som också är verksamt i Sverige.

Därför har World animal protection Sverige nu startat en namninsamling där de uppmanar TUI att sluta sälja biljetter och marknadsföra delfinföreställningar.

– Den grymma Taiji-jakten på delfiner måste stoppas! Vare sig delfinerna slaktas direkt eller döms till ett liv i fångenskap i nöjesindustrin är det en tragedi för varje delfin. De resebolag som vi avslöjar i vår rapport bidrar till att försäljningen av delfiner från Taiji-jakterna kan fortsätta. Vi uppmanar dem att sluta med all marknadsföring av delfinunderhållning. För även om delfiner föds i fångenskap är det inget naturligt liv för dem att leva i en bassäng och utföra cirkuskonster. Delfiner är vilda djur som hör hemma i haven, säger Lina Dahl, kampanjansvarig i World animal protection Sverige, i ett pressmeddelande.

I namninsamlingen skriver djurrättsorganisationen att TUI ofta argumenterat för att det är turisterna själva som måste få avgöra vad de vill göra på sin semester: ”Problemet är att många turister inte känner till delfinernas lidande i fångenskap och kan tro att underhållningen är djurvänlig, när ett stort reseföretag som TUI marknadsför den som oskyldig familjeunderhållning”.

Därför vilar ett stort ansvar på TUI och de andra resebolagen, menar organisationen. Men givetvis finns också ett personligt ansvar. 

– Oavsett om delfinerna kommer från Taiji-jakten kan vi som djurvänliga turister bidra till att göra utnyttjandet av delfiner i fångenskap mindre lönsamt. Betala aldrig för att se delfinshower eller att ha närkontakt med delfiner och välj att resa med djurvänliga resebolag som inte säljer biljetter till delfinunderhållning, säger Lina Dahl.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV