Radar · Utrikes

Italiens premiärminister kandiderar till EU-valet

Giorgia Meloni under en presskonferens på söndagen.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni meddelade under söndagen att hon ställer upp som förstanamn på sitt partis lista till EU-valet. Att ha två så tunga uppdrag är i praktiken omöjligt, men draget ses som ett sätt att använda hennes popularitet för att stärka partiet i EU-valet.

Meloni lovade under presentationen att hon ska ”skicka vänstern till opposition även i EU”. Den högerpopulistiska ledaren har just nu höga opinionssiffror i Italien, och draget ses som ett sätt att stärka valresultatet för hennes parti Fratelli d’Italia, Italiens bröder. 

En EU-parlamentariker granskas innan de kan godkännas, bland annat så att de inte innehar en roll som är oförenlig med uppdraget. Skulle Meloni väljas och vilja ta plats i EU-parlamentet så skulle hon behöva avsäga sig uppdraget som premiärminister, uppger en talesperson för EU-parlamentet till Politico

Men troligen handlar det hela helt enkelt om valstrategi. Meloni är inte den första premiärministern i Italien att göra på detta sätt. Först ut var Silvio Berlusconi år 2009. Men han valde efter valframgångarna att ändå sitta kvar som premiärminister. Samma sak gjorde också Matteo Renzi, med sitt parti PD (Demokratiska partiet) fem år senare. 

Giorgia Meloni passade också på att informera om att hon bara vill ha sitt förstanamn på listan: ”Bara Giorgia, mitt dopnamn”, konstaterade hon enligt nyhetsbyrån Ansa, och förklarade: ”Jag kommer alltid bara vara en av er, en av människorna”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV