Radar · Miljö

Islänningar vill rösta på glaciär som president

två skidåkare i fjällen

En av de mest oväntade kandidaterna inför Islands kommande presidentval i juni är ingen mindre än glaciären Snæfellsjökull. Det handlar om en kampanj som siktar på att sätta klimatkrisen i fokus under valet. Bakom denna idé står en grupp aktivister som hoppas på att Snæfellsjökull blir en symbol för klimaträttvisa. Mycket lite kommer finnas kvar av glaciären år 2050, förutspår klimatforskare. 

– Bara det att få komma med på valsedlarna skulle vara ett stort steg för att öka medvetenheten kring naturens rättighetsrörelser internationellt, säger Angela Snæfellsjökulls Rawlings, konstnär och forskare till The Guardian. 

Hon agerar ställföreträdare för glaciären, genom att hon har lagt till glaciärens namn som mellannamn, då det krävs ett isländskt personnummer för att kunna ställa upp i presidentvalet. 

Kampen för att få glaciären på valsedeln består bland annat av att samla 1 500 namnunderskrifter. Presidentrollen på Island är mestadels symbolisk och aktivisterna föreslår att en flaska smältvatten och glaciologer skulle representera ”presidenten” utomlands.

Det skriver Landets fria tidning

Texten är gjord med stöd av AI och kvalitetssäkrad av Syres medarbetare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV