Radar · Miljö

XR i vägblockad: kräver slut på fossila subventioner

Aktivister från Extinction rebellion i en mildare version av vägblockad vid Stureplan under fredagen.

Både under fredagen och lördagsförmiddagen spärrade klimatrörelsen Extinction Rebellion av Stureplan i Stockholm genom vägblockader. Det hela är en del av en europeisk kampanj som kräver ett stopp av fossila subventioner. 

Sedan den 6 april har aktivister från drygt 30 europeiska klimatrörelser organiserat fredliga civila olydnadsaktioner under parollen ”United for Climate Justice” (UCJ). 

 I Sverige har vi från Extinction Rebellion och forskargrupperingen Scientist Rebellion valt att vara en del av denna protestkampanj. Vi reagerar med bestörtning på att EU använder medborgares skattemedel för att i praktiken ge stöd i form av skattelättnader till fossila företag. Fossila bolag gör rekordvinster samtidigt som fossila subventioner aldrig varit högre. Vi kräver att klimatkrisen tas på allvar och att Parisavtalet följs, säger Esther Hauer i ett pressmeddelande. 

405 miljarder euro ges årligen i bidrag till fossilindustrin i olika typer av subventioner. Det kan vara sådant som skattelättnader till flygbränsle eller skattelättnader på diesel inom jordbruket. Totalt spenderar EU tio gånger så mycket pengar på fossila subventioner som på klimatområdet.

– Vi slår rekord nu i att göra fossila bränslen billigare, säger aktivisten Björn Paxling. 

Han berättar för Syre att dagens aktion innebar att samtliga fyra korsningar vid Stureplan blockerades. Omkring ett 20-tal aktivister har blivit gripna av polisen misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Swarming – mildare vägblockad

Aktionen är en del av fem dagar fyllda av klimataktioner i Stockholm. Under fredagen gjordes exempelvis en mildare form av vägblockad, en så kallad swarming. 

– I fredags blockerade vi då trafiken i sju minuter, sedan släppte vi på den under fyra minuter och så upprepade vi det i fyra omgångar. 

Aktivisterna var under den aktionen utklädda till röda gubbar/gummor som korsade övergångsstället under röd gubbe och gröna gubbar/gummor som korsade under grön gubbe, allt med tanken att göra det hela lite med glimten i ögat.

– Reaktionerna från bilisterna var som vanligt, de blir sällan glada när man stoppar dem. Men från fotgängare och cyklister fick vi en hel del glada tillrop, säger Björn Paxling. 

Flera aktioner är på gång under lördagseftermiddagen, men exakt vad kan Paxling inte avslöja.

– Det blir någonting mot olika utsläppsintensiva och ekologi-skadane verksamheter, säger han.

Han är glad att se att det under de senaste aktionerna synts många nya ansikten bland aktivisterna. Han påpekar att det är långt ifrån alla aktivister som utför blockader och handlingar som riskerar att ses som brottsliga.

– Alla ansluter till klimatkampen med sina egna erfarenheter och förutsättningar. Det finns en plats för alla. Några bredde mackorna till vår frukost, andra har jobbat med att transportera saker. Någon tar hand om aktivister som råkat illa ut. Utan alla dessa människor så går det inte. Då skulle vi gå sönder. För det är ett maraton mer än en sprint. 

Texten har uppdaterats under dagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV