Radar · Miljö

XR genomför massaktion: Vi bjuder på folkligt motstånd

Till höger syns klimataktivisten Björn Paxling vid en tidigare aktion på Folkhälsomyndigheten då aktivisterna bjöd på glögg, pepparkakor och klimatomskrivna julsånger.

Med början i morgon, den 26 april, ska Extinction Rebellion, XR, utföra en rad ”spektakulära och störande aktioner” i dagarna fem i Stockholm. Syre har pratat med aktivisten Björn Paxling.

Kan du berätta om era planer?

– I morgon inleds en fem dagar lång massaktion och vi i Extinction Rebellion kallar till denna massiva aktionsperiod med parollen ”Det brinner i knutarna”, för vi måste agera för klimatet, och det gör vi genom fredlig civil olydnad. Vi uppmanar fler att komma med i den här ickevåldsliga kampanjen för livet! Men behöver inte ta steget att limma fast sig på en gata, utan det finns alla möjliga uppdrag för dem som följer våra principer, säger Björn Paxling, heltidsaktivist och doktor i psykologi.

Aktionsveckan, som äger rum mellan den 26 och 30 april, är öppen för alla som vill agera i klimatfrågan och som skriver under på att följa rörelsens ickevåldsliga riktlinjer, skriver Extinction Rebellion i ett pressmeddelande.

– Från 12-tiden i morgon kommer det att ske drop in-träningar för att lära sig om hur det går till. Gällande aktionerna kommande dagar kan jag inte ge så mycket detaljer, utan att säga att det är aktioner som kommer att påverka vardagslivet och det kommer också bli nya grepp, säger han.

Varför genomför ni aktioner?

– Vi ser i dag hur repressionen mot människor som står upp i klimatfrågan ökar ökar i takt med att utsläppen ökar, samtidigt som demokratin är på tillbakagång även här i Sverige. Det ”nya heta” bland klimatförnekarna är fördröjandet – att skjuta nödvändiga åtgärder på framtiden och låtsas som att det finns tid för det. Men det brinner i knutarna och krävs klarspråk och agerande här och nu, säger Björn Paxling.

Extinction Rebellions tre krav på regeringen är att ”tala klarspråk om klimatnödläget och den ekologiska krisen”, ”agera nu och fatta rättsligt bindande beslut för att minska koldioxidutsläppen till nettonoll till år 2025 och bromsa förlusten av arter” samt att inrätta och vägledas av ”ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet”.

Björn Paxling lyfter fram vikten av att visa stöd för såväl en kraftfull klimatpolitik som demokratin.

– Jag skulle säga att det som nu sker är en samlad attack, på forskare, klimatexperter och aktivister som står upp för klimatpolitiken och att det krävs åtgärder. Till exempel som att en rebellmamma tvingades bort från sin arbetsplats för att hon utmålades som ett hot – för att hon sjöng för klimatet. Makthavarna vill visa hur det kan gå för en aktiv medborgare, men vi kan inte låta oss skrämmas. Nu måste utsläppen minska radikalt och det kräver ett folkligt motstånd, det bjuder vi på nu.

Dagens Nyheter rapporterade tidigare i april om en person kallad Anna som arbetade med svensk gasförsörjning på Energimyndigheten. Men dagarna innan provanställningen gick ut avskedades hon. Anledning ska ha varit att hon, som också var rebellmamma, ansågs vara ett säkerhetshot. Tjänsten var säkerhetsklassad, vilket innebär att hon kontrollerades av Säpo innan hon började på myndigheten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV