Radar · Inrikes

Rebellmamma ”rapporterar” sig själv till civilförsvarsministern

Skärmdump från post på rebellmammornas instagramkonto.

Efter att Energimyndigheten i förtid avslutat en rebellmammas provanställning på myndigheten har det kommit kritik från flera håll. På sociala medier visar personer sin sympati för kvinnan under hashtaggen #jagärrebellmamma. En kvinna skriver på Instagram att hon mejlat civilförsvarsministern om att också hon är säkerhetsprövad och rebellmamma.

”Efter moget övervägande ikväll så mailade jag Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar”, skriver kvinnan i en instagrampost som återfinns på rebellmammornas instagramkonto.

I bilden syns hennes mejl till civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M):

”Hej Carl-Oskar, Jag är säkerhetsprövad för uppdrag åt både Riksdagsförvaltningen och Fortifikationsverket. Jag är också Rebellmamma”, lyder hennes korta meddelande. 

Rebellmammornas skriver om det hela på sitt konto och kommenterar det hela: ”Hon är dubbelt säkerhetsklassad, så hon kanske blir dubbelt avskedad, vem vet?”.

Bland annat fackförbundet ST har kritiserat både Energimyndigheten och civilförsvarsministern för hur de hanterat det hela. Detta då Carl-Oskar Bohlin diskuterat ärendet med Energimyndighetens generaldirektör och uttryckt sig kritisk till det hela på X, tidigare twitter

– Säkerhetsbedömningen ska inte göras av det politiska parti som för stunden sitter vid makten. Det får heller inte vara en godtycklig bedömning, säger Åsa Erba Stenhammar, förhandlingschef för Fackförbundet ST, i ett pressmeddelande

I ett annat inlägg frågar sig rebellmammorna hur ministrar bedömer säkerhetshot och ”bekänner” vilka säkerhetsrisker de själva kan utgöra, och visar upp bilder på rebellmammor som stickar halsdukar till en kommande manifestation.

På sociala medier kommer alltfler profilbilder och hashtaggar med orden Jag är rebellmamma. En av de som deltar är debattören Mattias Goldmann. På X, tidigare twitter, skriver han:

”De är väldigt, väldig fredliga” säger polisen om #rebellmammorna. Det är INTE ett säkerhetshot att sitta ner utanför riksdagen, sjunga på ett möte eller sticka en röd halsduk. Alla som värnar om yttrandefriheten bör säga ifrån.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV