Radar · Inrikes

Död delfin i Kalmar gäckar veterinärerna

Sadeldelfinens dödsorsak är okänd men prover kommer att skickas för att se om den dog av någon sjukdom.

Den sadeldelfin som hittades strandad under påskhelgen i Kalmartrakten har undersökts hos Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Men någon orsak till dess strandning har inte kunnat konstaterats.

Polisen i Kalmar transporterade delfinen till SVA där en grupp med veterinärer och marinbiologer från både SVA och Naturhistoriska riksmuseet, NRM, samarbetade för att artbestämma och undersöka delfinen som visade sig vara en vuxen hane, skriver SVA i ett pressmeddelande.

Dock verkar inte delfinen ha drunkat eftersom det fanns luft i lungorna, utan mer tyder på att den har strandat och därefter dött.

– Den är väldigt fin i övrigt, inga tydliga tecken på frakturer eller skador, ingen tydlig sjukdomsbild. Delfinen var lite mager, den har inte ätit på ett tag men vi kan inte veta varför den strandat och sedan dött. Diagnosen heter att den strandat levande, det händer då och då runt om i världen och vi vet inte varför de gör så, säger Moa Naalisvaara Engman, marinbiolog på SVA, i pressmeddelandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV