Radar · Djurrätt

Folkomröstning om förbud mot pälsar och gåslever i Schweiz

Den schweiziska djurrättsrörelsen har länge drivit på för att införa förbud mot gåslever och päls, och vill få det infört i konstitutionen. Men den schweiziska regeringen har motsatt sig förslagen. Trots detta kommer invånarna i Schweiz att ställas inför frågan om ett förbud eftersom djurrättsrörelsen Swiss animal alliance har lyckats med att samla in tillräckligt många underskrifter för att kunna kräva en folkomröstning, rapporterar AFP France.

Schweiz är en federal stat som har en långtgående form av direktdemokrati med återkommande folkomröstningar och regionalt självbestämmande. Varje år hålls folkomröstningar om ett tjugotal olika kommunala, kantonala och federala frågor. Det som gör Schweiz speciellt är att omröstningarna oftast är bindande och resulterar i att bli till lag.

Regeringen menar att den i sin tur mött frågan genom att erbjuda lösningen att göra vissa lagförändringar, bland annat att gåslever såld i Schweiz ska märkas med information om den kommer från tvångsmatade djur. Tvångsmatning har varit förbjudet i Schweiz i 40 år men förbudet innefattar inte importerad gåslever. Regeringen föreslår också ett förbud mot import av päls som kommer från illa behandlade djur, och att förbuden skulle införas 2025.

Inget datum är ännu satt för folkomröstningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV