Radar · Politik

S-förslag: Länder bör kunna uteslutas från EU

Magdalena Andersson håller tal

Socialdemokraterna vill att länder som inte sköter sig ska kunna uteslutas ur EU.
– Vi vill inte att EU-länder ska uteslutas, men som en yttersta konsekvens ska det finnas regler för att göra det möjligt, säger S-ledaren Magdalena Andersson, rapporterar SVT Nyheter.

På en pressträff inför sitt tal på 1 maj presenterar Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson ett förslag inför EU-valet. Det handlar om att länder som inte längre kan anses vara demokratier ska kunna uteslutas, något som kräver att EU:s fördrag skrivs om, rapporterar SVT Nyheter. Utspelet kommer på arbetarrörelsens dag, den 1 maj, inför hennes tal i Göteborg.

Förslaget har tre delar. Det ska bli lättare att införa ekonomiska sanktioner från länder som ”tar steg bort från demokratin”. En villkorsmekanism finns redan, men Socialdemokraterna föreslår att den ska bli lättare att använda. Det ska finnas en sanktionstrappa, så att det är tydligt vad som sker om ett land skadar demokratin. I dag är det möjligt att bland annat dra in rösträtten för länder. Den tredje delen i förslaget handlar om att länder, där odemokratiska krafter kapat demokratin, kan uteslutas ur EU.

– Nu handlar det om att driva opinion för att få andra länder med sig, säger Magdalena Andersson.

EU-minister Jessika Roswall (M) kommenterar S-förslaget till SVT Nyheter med att EU den senaste mandatperioden har fått på plats villkorlighetsmekanismen, ett instrument som är avsett att kunna stoppa utbetalningar av unionens medel till medlemsländer som inte följer rättsstatens principer. 

”Det bästa sättet att slå vakt om rättsstatens principer är inte genom att göra det till en juridisk fråga, utan genom att sätta politisk press på länder där rättsstatens principer hotas. Den positiva utveckling vi nu ser i Polen är ett exempel på att det är möjligt att åstadkomma sådana förändringar”, skriver hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV