Radar · Miljö

Värmebölja i sydostasien – skolor hålls stängda

En man i Filippinernas huvudstad Manila svalkar sig i värmen.

Flera länder i södra och sydöstra Asien har drabbats av extrema värmeböljor som gjort att skolor tvingas stänga, människor har dött av värmeslag och många fler riskerar allvarliga hälsoeffekter. 

Sedan en tid tillbaka är miljontals människor i flera asiatiska länder drabbade av extrema temperaturer. I Bangladesh tvingades skolorna att stänga i veckan när temperaturerna låg på omkring 40-42 grader, rapporterar bland annat The Guardian. Även i Filippinerna har myndigheterna meddelat att skolor kommer att hållas stängda åtminstone under måndagen och tisdagen i nästa vecka och flera skolor har redan gått över till distansundervisning. FN varnar också för att landets skördar troligen kommer att bli mindre än normalt. 

Under lördagen nådde temperaturerna 38,8 grader i huvudstaden Manila, och värmeindexet – där man även räknar in faktorer som luftfuktighet och som påverkar den upplevda känslan – uppgick till 45 grader. 

April och maj brukar vara de varmaste månaderna i Filippinerna och andra sydostasiska länder, men detta år har även väderfenomenet El Niño drivit upp temperaturerna ytterligare. 

I Thailand rapporteras 30 personer ha dött av värmeslag hittills i år och i Indien kämpar myndigheterna med att se till så att parlamentsvalet, som pågår under sex veckor, inte blir till en hälsorisk för de röstande.

Tidigare i veckan släppte Världsmeteorologiska organisationen, WMO, en rapport som konstaterar att Asien är den världsdel som är hårdast drabbad av klimatförändringarna och de extremväder som följer i spåren, såsom översvämningar, stormar och extrema värmeböljor. Bland annat konstaterar rapporten att värmerelaterad dödlighet ofta underrapporteras. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV