Radar · Miljö

Irakisk man stämmer oljebolag för sonens död

Arkivbild från 2009 på oljefältet som stämningsansökan menar har orsakat en 21-årings leukemi och död.

En irakisk man har stämt oljebolaget BP, och menar att företagets verksamhet och utsläpp vid ett oljefält i Irak har orsakat hans 21-åriga sons leukemi och död, rapporterar BBC.

Det är troligen första gången som ett rättsligt fall startas mot ett oljeföretag för den process som kallas ”fackling”, det vill säga när gas som uppkommer i oljeutvinningsprocessen bränns och släpps ut i luften. Den gas som då bildas kan vara skadlig för människor då den innehåller en blandning av cancerframkallande ämnen såsom exempelvis bensen. 

Redan 2022 visade en utredning som tv-bolaget BBC gjort att byn där mannen och hans familj bodde hade höga halter av cancerframkallande ämnen i luften. Byn ligger i närheten av oljefältet Rumaila, där bland annat BP är verksamt. Enligt en analys från Världsbanken ska Rumaila ha den högsta frekvensen av fackling i världen. 

Mannen som stämmer BP, Hussein Julood, hoppas bland annat att rättsprocessen ska leda till att oljebolagen slutar använda sig av fackling.

– Jag hoppas bara att de som hör min röst, från BP, ska överväga min situation. Jag representerar inte mig själv ensam, jag representerar också de fattiga människor som bor här och lider av föroreningarna, säger han till BBC. 

Mannens juridiska företrädare, Wessen Jazrawi, betonar vikten av fallet.

– Detta är ett viktigt exempel på miljötvister som söker kompensation för skadliga utsläpp från en större utsläppare av koldioxid. Sådana företag har i allmänhet kunnat bedriva skadlig miljöpraxis ostraffat, särskilt när dessa förekommer i den globala södern, säger han till BBC.

Då BP har huvudkontor i Storbritannien så är det där som rättsprocessen kommer att ske. BP säger i en kommentar till BBC att de inte är huvudansvariga för oljefältsarbetet. 

– Som vi har sagt tidigare är BP inte och har aldrig varit operatör för Rumailafältet (den aktör som är huvudansvarig, reds anm.). Ändå fortsätter vi att aktivt stödja huvudentreprenören – Basra Energy Company Limited (BECL) – i dess arbete med att hjälpa operatören på fältet, Rumaila Operating Organisation (ROO), att minska dess fackling och utsläpp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV