Radar · Politik

Billström: Regeringen motsätter sig en markoffensiv i Rafah

Utrikesminister Tobias Billström (M) uttryckte oro för en kommande markoffensiv i Rafah, i Agenda.

Regeringen har fått kritik för att ha varit för mild och tyst i sin kritik mot Israels krigföring i Gaza, men i en intervju i Agenda uppgav utrikesminister Tobias Billström (M) att regeringen motsätter sig en markoffensiv i Rafah.

Israel drog tillbaka trupper från södra Gaza under söndagen. Det har fått många att befara att en större markoffensiv är på gång att inledas. Israels försvarsminister Yoav Gallant har signalerat att förberedelser görs för en operation i Rafah. 

Från svensk håll motsätter sig regeringen en markoffensiv och varnar för att det skulle kunna få mycket allvarliga konsekvenser för civilbefolkningen.

– Om det är så att tillbakadragande förebådar en markoffensiv i Rafah är det mycket allvarligt och något den svenska regeringen absolut motsätter sig, sade utrikesminister Tobias Billström (M) när han intervjuades i Agenda under söndagskvällen.

 Han berättade också att införa eventuella EU-sanktioner mot Israel inte var något som regeringen ville svara på.

Den kritik som har riktats mot regeringen för att den har varit för tyst inför Israel krigföring, ville han inte hålla med om. Här har regeringen varit konsekvent, menade Tobias Billström, rapporterar SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV