Radar · Utrikes

Irak kriminaliserar samkönat sex – upp till 15 års fängelse

Fängelse med galler

Iraks parlament har godkänt en lag som kriminaliserar samkönat sex. Straffet blir upp till 15 års fängelse. Även könsbyte och att "promota" samkönade relationer blir straffbart med fängelse.

Homosexuella relationer är ett socialt tabu i Irak, men har hittills inte varit straffbara. Men en ny lag som parlamentet godkände under lördagen ändrar på det. Relationer mellan personer av samma kön kan nu ge mellan 10 och 15 års fängelse. Syftet beskrivs i en text som nyhetsbyrån Reuters tagit del av: att ”skydda det irakiska samhället från moraliskt fördärv och de krav på homosexualitet som har tagit över världen”, rapporterar Al jazeera.

Även de som vill byta kön blir straffade med den nya lagen. Transpersoner och läkare som utför könskorrigerande operationer kan straffas med upp till tre års fängelse. 

Även att ”promota” samkönade relationer blir straffbart och kan ge minst sju års fängelse. 

Redan innan lagen trädde i kraft har Irak använt sig av morallagar med diffusa formuleringar för att straffa hbtq-personer, och flera har även blivit dödade av beväpnade grupper eller individer. 

– Det irakiska parlamentets antagande av anti-hbtq-lagen stämplar Iraks fruktansvärda bakgrund av rättighetskränkningar mot hbtq-personer och är ett allvarligt slag mot grundläggande mänskliga rättigheter”, sa Rasha Younes, biträdande chef för programmet för hbtq-rättigheter på Human rights watch till Reuters.

Amnesty Internationals Irakforskare, Razaw Salihy säger i ett uttalande att ”Ändringarna av hbt-rättigheter är en kränkning av grundläggande mänskliga rättigheter och utsätter irakier vars liv redan förföljs dagligen för livsfara”.

Även USA:s utrikesdepartement kritiserar lagen. 

– Detta ändringsförslag hotar de som är mest utsatta i det irakiska samhället. Det kan användas för att hämma yttrandefriheten och hämma verksamheten för icke-statliga organisationer över hela Irak, säger en talesperson från departementet enligt The Guardian

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV