Glöd · Debatt

Vem vill jobba på slakteri?

En gris styckas på ett slakteri i Kristianstad.

Slakterier har ofta svårt att finna arbetskraft, skriver Johanna Månsson. På många håll finns det brister i arbetsmiljön – och vem vill döda djur dagarna i ända?

DEBATT. P4 Skaraborg rapporterade den 13 april om missförhållanden på Håkantorp slakteri i Vara där utländska säsongsarbetare fick bo i gamla industrilokaler på slakteriet. En kontroll visade på stora brister i säkerheten och företaget förbjöds använda bostäderna. Ranata Ciplic, personal -och försäljningschef försöker mest vifta bort händelsen. 

Generellt sätt är det svårt att hitta arbetskraft inom slakterinäringen. För vem vill egentligen döda djur dagarna i ända? Desto fler vill äta kött, ägg och mejeriprodukter. Slakteribranschen står stadigt kvar, speciellt nu när vår landsbygdsminister bjudit in vd:ar från exempelvis Scan, Kronfågel och Arla i ett nytillsatt livsmedelspolitiskt råd.

Gail A Eisnitzs belyser i Slaughterhouse vad som sker på insidan av amerikanska slakterier. Författaren tar bland annat upp problemet med avtrubbade och frustrerade arbetare vars yrke är att döda och stycka levande varelser. Dessutom sker det mer olyckor på slakterier än i övriga industriella verksamheter. Och Jordbruksverket har konstaterat att merparten av Sveriges 88 slakterier brister. Problem med relevant språkkunskap bland slaktarna samt korrekt utbildning eller upplärning på plats är alarmerande!

Ida Hallgren har tidigare skrivit vad krävs för att konsumenter ska sluta finansiera äggindustrin:  Skandalslakteriet Håkantorp slakteri må skryta att de är Sveriges största hönsslakteri för utslitna ”värp”hönor, men det är bedrövligt att verksamheten upprepande gånger påvisar allvarliga brister. Hönor far illa vid transport, såsom brutna vingar, ben och hönor har även trampats och sparkats ihjäl samt fryst ihjäl på väg till slakteriet… Gemene man fortsätter dock stödja slakterierna/ djurindustrierna. 

Ni som inte ser något fel i att äta kött, ägg och mejeriprodukter kanske ska kasta ett mänskligt öga (inte getöga!) mot dem som utför jobbet åt er. Bryr ni er om människor och är emot att utsatta grupper i samhället utnyttjas, såsom papperslösa? Vill ni inte att människor ska behandlas som slavar finns det en enkel lösning. Bli vegan!

Tack för ni läste.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV