Zoom

Basinkomst delas ut på minst 43 platser i USA – här är hela listan

I Chicago med omnejd har det beslutats om två olika projekt med basinkomst för låginkomsttagare.

I New York ska 2 400 konstnärer få basinkomst. Och det är de inte ensamma om. I USA pågår just nu en basinkomstboom av aldrig dess like. Minst 43 projekt med basinkomst, även kallat medborgarlön, genomförs eller är på gång just nu i landet. Syre har hela listan.

På andra sidan Atlanten drar nya projekt med basinkomst i gång vart efter vartannat. En utlösande faktor är de federala stöd som USA:s president Joe Biden började dela ut förra året för att få igång ekonomin efter coronapandemin enligt American rescue plan. En del delstater och städer använder pengarna, eller delar av pengarna till basinkomstprojekt.

Dessutom finns flera pilotprojekt med basinkomst som genomförs genom donationer eller genom fondmedel. Bland annat har twitters grundare Jack Dorsey skänk pengar till Mayors for guaranteed income, så att dessa kan genomföra mer basinkomstprojekt. Vissa pilotstudier genomförs också av ideella organisationer.

Kalifornien banar vägen

Den delstat som ligger mest i framkant är Kalifornien. Här testades basinkomst redan 2018, vilket var första gången någonsin i USA. Då var det en ideell organisation som drev projektet, men redan året därpå startade borgmästaren i Stockton ett eget projekt. Det var första gången som en politiker initierade basinkomst i USA och Stocktons basinkomstprojekt har sedan dess setts som vägledande för andra, också på grund av dess lyckade resultat.

Förutom dessa enskilda basinkomstprojekt i Kalifornien är Kalifornien först i landet med att som delstat införa basinkomstprogram, och har nu två stycken program i gång på delstatsnivå. Därtill har flera städer och län i Kalifornien själva startat upp egna mindre basinkomstprojekt under senare tid, se nedan.

Många basinkomstprojekt i USA

Syre har försökt sammanställa alla basinkomstprogram som just nu pågår i USA. I skrivande stund finns minst 43 projekt som antingen pågår eller som det har beslutats om.

Gemensamt för alla är att deltagarna i basinkomstprojekten får pengarna utan att det krävs någon motprestation, som till exempel att söka jobb. De får också använda pengarna till vad de vill. En annan gemensam nämnare är att basinkomsten enbart går till personer med lägre inkomster, eller som högst är medelinkomsttagare. Basinkomsten kan därför inte definieras som en universell basinkomst, eftersom en sådan skulle delas ut till alla, oavsett om du är rik eller fattig. I USA används ofta i stället begreppet garanterad basinkomst.

Här är basinkomstprojekten som just nu pågår i USA :

1) Konstnärer i New York får ”basinkomst”

Med sin slogan “New York är inte new york utan konstnärer” har organisationen Creatives rebuild NY, CRNY, dragit i gång ett basinkomstprojektet för konstnärer med dålig ekonomi. 2 400 konstnärer ska få 1 000 dollar (ungefär 9 400 kronor) i månaden under ett och ett halvt år. Basinkomsten och organisationen finansieras genom av filantroper och fondmedel. För att beviljas måste konstnärens hushåll eller familj tjäna under en viss inkomst. Vilka som får basinkomsten kommer bli klart i april.

New York-baserade konstnären Trina Merry målar en modellen Jessica Mellow för fotografering på New Yorks gator
New York-baserade konstnären Trina Merry målar en modellen Jessica Mellow för fotografering på New Yorks gator. Kanske är Trina en av de konstnärer som nu kan på basinomst. Foto: Rachelle Blidner/TT 

2) Mödrar i New York får basinkomst

Redan 2021 startade ett annat basinkomstprojekt i New York, som pågår fortfarande. Projektet Bridge project går ut på att ge basinkomst till 600 nyblivna mödrar med låga inkomster. Under det första 1,5 åren får de 1 000 dollar (ungefär 9 400 kronor) i månaden. Därefter får de 500 dollar i månaden i ytterligare ett och ett halvt år. ”Jag trodde det var lurendrejeri”, säger en av mammorna till New York times.

3) Give directly startar nytt projekt i Georgia

Organisationen Give directly är känd för att bland annat dela ut basinkomst i Kenya under 12 års tid. Nu startar de ett nytt projekt i USA tillsammans Georgia resilience and opportunity Fund (GRO), en antirasistisk organisation, rapporterar Vox. Projektet planeras starta i vår och 650 svarta kvinnor i Georgia ska få 850 dollar (ungefär 8 000 kronor) varje månad under två års tid.

4) Fattiga i Newark får basinkomst på olika sätt

400 invånare i Newark, New Jersey, får ”basinkomst” under två års tid, men det sker på lite olika sätt. Hälften kommer få 250 dollar (ungefär 2 300 kronor) varannan vecka. Resten får i stället två utbetalningar på 3 000 dollar (28 300 kronor) om året. För att beviljas basinkomsten behöver personen ha en inkomst på eller under 200 procent av den federala fattigdomsgränsen, samt ha påverkats negativt av coronapandemin, rapporterar The sun. Newark är en av de städer som twitters grundare Jack Dorsey har skänkt pengar till.

5) Cook county vill göra basinkomsten permanent

Staden Chicago, som ligger i delstaten Illinois, beslutade i höstas om ett basinkomstprojekt, se nedan. Men nu är det klart att även hela länet Cook county där Chicago ligger, också ska utföra ett projekt med basinkomst, vilket beslutades om i början av mars. Än så länge är det oklart vilka som ska få pengarna och hur mycket, men länets ordförande har sagt att projektet kan bli ett av de största i USA och att det kommer pågå minst ett år. Pengarna kommer bland annat från Joe Bidens American rescue plan, och basinkomsten är tänkt att gå till folk som drabbats negativt av coronakrisen. Efter att Bidens covid-pengar är slut är målet att hitta annan finansiering för att göra basinkomsten permanent, uppger Chicago tribune.

6) Kaliforniens basinkomstprogram på delstatsnivå

I somras beslutade hela delstaten Kalifornien att införa ett basinkomstprogram som innebär att gravida och vuxna som har fosterhemsplacerats som barn får basinkomst. Programmet har finansiering fram till år 2026, då det ska utvärderas, vilket Syre rapporterat om tidigare.

7) Kaliforniens basinkomst till studenter

Förutom Kaliforniens ovan nämnda program på delstatsnivå har delstaten också sagt ja till ytterligare ett basinkomstprogram, men då för för fattiga studenter, vilket Syre skrivit om tidigare.

8) Ännu en stad i Kalifornien testar basinkomst.

Staden Mountain view som ligger mellan San José och San Fransisco ska börja dela ut en sorts basinkomst på 500 dollar (ungefär 4 700 kronor) i månaden till 160 familjer under en period mellan ett och två år. Kvalifikationerna för att söka är att familjen måste ha minst ett barn under ett år och en inkomst som är som högst 30 procent av medianinkomsten i området, rapporterar CBS.

9) Även kaliforniska Healdsburg testar basinkomst

I februari i år blev det klart att även Healdsburg i Kalifornien ska testa basinkomst. Den ska ges till 50 unga, mödrar med låga inkomster och barn under fem år. De får 500 dollar (ungefär 4 700 kronor) i månaden under två års tid. Detta för att minska det ekonomiska gap ofta uppstår i samband med att barnen är små och då föräldrarna behöver betala för barnomsorg eller själva stanna hemma, rapporterar Pressdemocrat.

10) LBTQ+ personer får basinkomst i exklusivt område

Den kaliforniska staden West hollywood är ett exklusivt område i USA, men det hindrar dem inte från att ha beslutat om att införa en sorts basinkomst. Den ska gå till äldre personer som identifierar sig som lesbiska, gay, bisexuella, trans, queer, intersexuella eller asexuella, och som tjänar som mest 41 400 dollar om året (motsvarande ungefär 387 000 kronor, vilket är ungefär 32 200 kronor i månaden). Tanken med basinkomstprojektet är att denna grupp ska kunna få permanent boende och förbättrad livskvalitet, rapporterar the Sun.

11) Störst i USA – 3 200 personer får basinkomst

Just nu pågår projektet Big leap i Los Angeles, Kalifornien, där 3 200 personer får basinkomst, vilket uppges vara det största basinkomstprojektet i USA någonsin. En mamma beskriver basinkomsten som en ”välsignelse” till Fox news. Det har dock framförts kritik bland annat för att anmälningsformuläret var integritetskränkande, detta eftersom det innehöll frågor om våld eller sexuellt våld i nära relationer.

12) Breathe ska få 1000 personer att andas

Los Angeles i Kalifornien genomför ytterligare ett basinkomst-projekt som innebär att 1000 invånare får 1000 dollar (ungefär 9 400 kronor) i månaden under tre års tid. Syftet är att ge en grupp låginkomsttagare det finansiella utrymmet så att ”de kan andas”.

13) Så går det för industristaden Gary

Basinkomstprojektet i staden Gary, Indiana, som Syre har skrivit om tidigare går nu mot sitt slut. En första utvärdering visade att efter sex månader hade 37,5 procent av deltagarna återgått till jobbet. Fyra procent använde pengarna för att laga sina bilar så de kunde behålla sina jobb. 2,4 procent hade skrivit in sig på universitetet, rapporterar Chicago Tribune.

14) Icke-vita kvinnor med barn får basinkomst

125 icke-vita kvinnor som är låginkomsttagare och har minst ett barn får 1 000 dollar (ungefär 9 400 kronor) i månaden i Marin County, Kalifornien.

Borgmästaren Muriel Bowser i Washington DC har beslutat om projektet Strong Families, Strong Future DC, som ska ge en basinkomst till gravida eller nyblivna mödrar
Borgmästaren Muriel Bowser i Washington DC har beslutat om projektet Strong Families, Strong Future DC, som ska ge en basinkomst till gravida eller nyblivna mödrar. Foto: Alex Brandon/TT

15) Ensamstående mammor i Alabama får basinkomst

I mars valdes 110 ensamstående mammor ut som kommer att få en basinkomst  på 375 dollar (ungefär 3 500 kronor) i månaden under ett års tid i Birmingham, Alabama. 8000 hade ansökt om att få delta i projektet. Basinkomsten finansieras genom stiftelser, rapporterar den lokala nyhetssajten al.com.

16) 50 ex-fångar i Florida får basinkomst

En ideell organisation ska börja dela ut basinkomst i länet Alachua, Florida, till 50 personer, som tidigare suttit i fängelse, rapporterar Lex 18.

17) Minneapolis delar ut basinkomst

200 familjer i Minneapolis ska få en basinkomst av staden på 500 dollar (motsvarande ungefär 4 700 kronor) i månaden under två års tid.

18) Gravida eller nyblivna mammor får basinkomst

I Washington beslutades det i januari att 132 gravida eller nyblivna mammor ska få en basinkomst på 900 dollar (motsvarande ungefär 8 500 kronor)i månaden under ett års tid.

19) Philadelphia ger 60 personer basinkomst

I mars börjar Philadelphia med ett pilotprojekt där 60 personer får 500 dollar (ungefär 4 700 kronor) i månaden under ett års tid. Personerna kommer väljas ut bland de 1 100 personer som redan får stödet TANF (Temporary assistance for needy families).

20) 300 får basinkomst i Minnesota

I Saint Paul, Minnesota startade redan 2020 ett basinomsprojekt där 150 familjer fick basinkomst. Nu genomförs andra fasen av studien där 300 personer ska få basinkomst under två års tid, rapporterar The sun.

21) 200 hushåll får basinkomst i Minneapolis

I vår genomför Minneapolis ett pilotprogram med basinkomst där 200 hushåll får 500 dollar (motsvarande ungefär 4 700 kronor) i månaden under två års tid, rapporterar The sun.

22) Ungdomar får basinkomst i Kentucky

150 ungdomar i ålder 18-24 år i Louisville, Kentucky ska få 500 dollar (ungefär 4 700 kronor)i månaden. Ansökningstiden avslutades i februari i år, rapporterar The sun.

23) Papperslösa får basinkomst

I februari gick flera ideella organisationer ut med ett gemensamt projekt där papperslösa kommer få en basinkomst, vilket Syre skrivit om tidigare. 330 familjer från 13 län kommer att väljas ut för att vara med i basinkomstprojektet. De ska få 500 dollar (motsvarande drygt 4 700 kronor) i månaden under ett års tid.

24) Atlanta ger basinkomst till fattiga

I slutet på december förra året beslutade staden Atlanta att dra i gång basinkomstprogrammet IMPACT tillsammans med organisationen Urban League of greater Atlanta, vilket Syre skrivit om tidigare. 300 medborgare med en inkomst lägre än fattigdomsgränsen ska få 500 dollar (ungefär 4 700 kronor) i månaden under ett års tid.

25) Beslut om basinkomst i Chicago – men vad händer?

I oktober beslutade stadsfullmäktige i Chicago om ett basinkomstprojekt där 5 000 hushåll skulle få 500 dollar (ungefär 4 700 kronor) under ett års tid, vilket Syre skrivit om tidigare. Från och med den 25 april kan Chicago-borna ansöka om basinkomsten, rapporterar radiokanalen Wbez Chicago.

26) Ensamstående föräldrar får basinkomst i Louisiana

I januari beslutade Shevreport, Louisiana, att 110 ogifta, ensamstående föräldrar slumpmässigt kommer väljas ut för att få 660 dollar (ungefär 6 200 kronor) per månad under ett år. Kravet för att kunna delta är att personerna i fråga tjänar under 120 procent av USA:s fattigdomsgräns, vilket Syre skrivit om tidigare.

27) 100 personer får basinkomst i Sacramento

I Sacramento, Kalifornien, får 100 personer 300 dollar (ungefär 2 800 kronor) i månaden fram till juli 2022, rapporterar Business insider. Projektet kallas Direct investment program in Sacramento.

28) Long beach samarbetar med universitetet

I somras beslutade staden Long beach, Kalifornien, att genomföra en basinkomstpilot där 500 deltagare får 500 dollar (ungefär 4 700 kronor) i månaden under ett års tid. Piloten genomförs i samarbete med Carlifornia state university och pengarna ska börja delas ut i vår.

29) 100 får basinkomst i North Carolina

I mars började basinkomst delas ut till 100 deltagare i ett basinkomstprojekt i Durham, North Carolina. Projektet kommer pågå under ett års tid, rapporterar den lokala tv-stationen Wral.

30) Fäder får basinkomst

I Columbia, South Carolina ger projektet Columbia life improvement monetary boost (CLIMB) 100 deltagare en basinkomst på 500 dollar (ungefär 4 700 kronor) i månaden under ett års tid. Deltagarna ska vara fäder som väljs ut i samarbete med organisationen Midlands fatherhood coalition, rapporterar Wistv.

31) Barnfamiljer i San diego får basinkomst

I mars började en basinkomst delas ut till 150 personer i länet San diego. Projektet San diego for every child riktar sig till hushåll med låga inkomster och som har barn under 12 år. Projektet genomförs av en organisation, och finansieras dels av delstaten, dels av en fond, rapporterar TV-stationen Kpbs.

En tanke med att ge basinkomst till ensamstående eller familjer  med låga inkomster i USA är att de då kan få råd med förskola
En tanke med att ge basinkomst till ensamstående eller familjer  med låga inkomster i USA är att de då kan få råd med förskola. Foto: Elaine Thompson/TT

32) 135 familjer får pengar i South San Francisco

I somras beslutade staden South San Francisco, Kalifornien, att 135 utsatta familjer får 500 dollar (ungefär 4 700 kronor) i månaden under ett års tid.

33) Personer uppvuxna i fosterfamiljer får basinkomst

I Santa Clara, Kalifornien, genomförs ett basinkomstprojekt för personer uppvuxna i fosterfamiljer, som pågår till augusti 2022.

34) Rochester – kan cannabisförsäljning bekosta basinkomsten?

I slutet på december förra året beslutade staden Rochester, som ligger i delstaten New York, att genomföra en basinkomstpilot, som finansieras genom statliga pengar från American rescue plan. Staden vill dock hitta en mer säker finansiering och funderar över om en legalisering av cannabis skulle kunna ge skattepengar som i sin tur kunde fungera som inkomstkälla till basinkomsten, vilket Syre skrivit om tidigare.

35) Unga får basinkomst i New Orleans

I vår eller i sommar börjar ungdomar i New orleans få basinkomst. Programmet riktar sig till unga i åldern 16-25 år som varken arbetar eller går i skolan. 125 unga kommer att få 350 dollar (motsvarande ungefär 3 300 kronor) i månaden under tio månaders tid. Projektet finansieras genom pengar från organisationen Mayors for guaranteed income, enligt WNO, New Orleans public radio. Detta tack vare att Jack Dorsey, en av twitters grundare, gav organisationen 15 miljoner dollar (ungefär 142 miljoner kronor) förra året.

36) Ann Arbour delar ut federala medel

I oktober förra året beslutade staden Ann Arbour, Michigan, om ett basinkomstprojekt där 100 fattiga familjer ska få 500 dollar (motsvarande drygt 4 700 kronor) varje månad under tre års tid. Pengarna kommer från Bidens federala stimulanspengar, vilket Syre skrivit om tidigare.

37) Medelinkomsttagare får basinkomst i Ulster

I Ulster i delstaten New York inkluderas medelinkomsttagare i det basinkomstprojekt som pågår i staden, vilket Syre skrivit om tidigare. Det skiljer sig åt från de flesta andra basinkomstprojekt som genomförs i USA och som främst låter de fattigaste få prova basinkomst. I Ulster räcker det att ha en inkomst som är 80 procent av medianinkomsten i länet för att kvala in. Det betyder att människor som lever med ekonomisk stress, men som vanligtvis inte kvalificerar sig för statligt ekonomiskt stöd, också kan få vara med i studien. 100 deltagare deltar i projektet, som planeras att pågå i ett år och avslutas nu i maj 2022.

38) 200 låginkomsttagare får basinkomst i Pittsburgh

I september förra året beslutade staden Pittsburgh att finansiera en basinkomst med pengarna från American rescue plan. 200 låginkomsttagare kommer att få 500 dollar (ungefär 4 700 kronor) i månaden under två år. Projektets främsta målgrupp är svarta kvinnor, vilket Syre skrivit om tidigare.

39) Compton-projektet är inne på sista året

I Compton, Los Angeles, Kalifornien, får 800 låginkomsttagare 300–600 dollar varje månad som de kan göra vad de vill med. Det motsvarar runt 2 600–5 200 kronor. Projektet påbörjades i slutet av 2020 och kommer pågå i två år, vilket Syre skrivit om tidigare.

40) 600 familjer får basinkomst i Oakland

I mars förra året beslutades att genomföra ett basinkomstprojekt i Oakland, Kalifornien, där 600 familjer får 500 dollar i månaden, vilket Syre skrivit om tidigare. Projektet ska pågå i 18 månader.

41) Tacoma delar ut basinkomst till låginkomsttagare

Projektet Growing resilience in Tacoma (GRIT) ger 100 familjer i Tacoma, delstaten Washington, en basinkomst på 500 dollar i månaden under ett års tid, rapporterar Daily mail och The news tribune. De första utbetalningarna skedde i december förra året, enligt välgörenhetsorganisationen United way of pierce county, som jobbar med basinkomsten.

42) Basinkomst till transpersoner

I San Francisco genomförs ett basinkomstprojekt för transpersoner. Basinkomsten klubbades igenom i juli förra året, rapporterar San Francisco chronicle. Ursprungsplanen var att ge 150 transpersoner 1 000 dollar i månaden (motsvarande nästan 8 300 kronor) under två års tid, vilket Syre skrivit om tidigare.

43) Basinkomst till bland annat nyblivna svarta mödrar

I San Fransisco genomförs basinkomstprojektet The abundant birth project, som innebär att  mödrar som antingen är svarta eller har ursprung i Stilla havet får 1 000 dollar (drygt 9 400 kronor) under tiden de är gravida och efter födseln, vilket Syre skrivit om tidigare. I projektet undersöks hur en månatlig extra inkomst kan förbättra hälsan för både mödrarna och spädbarnen. Ungefär 150 kvinnor deltar i pilotprojektet, som pågår till september 2020, enligt San Francisco chronicle.

Övriga projekt

Dessutom har Palm Springs beslutat att ge en engångssumma till ideella organisationer som vill göra ett basinkomstprojekt för transpersoner och icke-binära. Pengarna innebär att organisationerna kan söka statliga medel, med vilka de sedan kan dra gång basinkomstprojektet, vilket Syre skrev om tidigare i veckan.

I Phoenix finns också ett projekt som påminner om basinkomst, men det skiljer sig från ovanstående eftersom staden har restriktioner för hur ”basinkomsten” får användas. Det går inte att ta ut den i kontanter och det går inte heller att köpa alkohol, tobak eller lotter för ”basinkomsten”, något som Syre berättat om tidigare.

Läs mer:

Delstaten Kalifornien inför ”basinkomst” – nästa gång är det regeringens tur

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna

Professor: Jobbskatteavdraget kan delfinansiera en basinkomst

Sex förslag: Så skulle en basinkomst kunna se ut i Sverige

5 skillnader mellan basinkomst och försörjningsstöd

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV