Radar · Basinkomst

Delstaten Kalifornien inför ”basinkomst”: ”Nästa gång är det regeringens tur”

Kaliforniens guvenör Gavin Newson måste först godkänna basinkomstprogrammet innan det införs, men han väntas göra det då han tidigare uttalat sig positivt om basinkomst.

För första gången testar en hel delstat i USA en sorts basinkomst, även kallat medborgarlön. Kalifornien ska börja dela ut kontantstöd till gravida och unga vuxna som har fosterhemsplacerats som barn. Beslutet klubbades igenom samma dag som USA började betala ut barnbidrag – det som många kallar för en basinkomst för barn.

– Nu händer det grejer, det går framåt. Nästa gång är det den federala regeringens tur, säger Michael Tubbs, rådgivare till Kaliforniens guvernör, och syftar på den senaste tidens framgångar för basinkomsten.

Michael Tubbs var själv banbrytande när han under sin tid som borgmästare i Stockton startade upp ett basinkomstprogram, som visade sig leda till att folk både jobbade mer och fick bättre hälsa.

Sedan dess har flera städer i USA börjat med basinkomststudier och nu ger sig delstaten Kalifornien in i leken.

Första gången en hel delstat delar ut basinkomst

I går beslutade den lagstiftande församlingen i Kalifornien att ge grönt ljus till ett basinkomstprogram i delstaten. De som ska få basinkomsten är gravida och unga vuxna som varit fosterhemsplacerade som barn.

– Statistiken för våra fosterungdomar är förödande. Vi borde göra allt vi kan för att lyfta dessa unga människor, sade Scott Wilk, senatens republikanska ledare, rapporterar The Guardian.

Det är första gången någonsin i USA:s historia som en amerikansk delstat inför ett basinkomstprogram. Delstaten ska lägga 35 miljoner dollar på månatliga utbetalningar, och basinkomsten ska finansieras genom skatter. Län, städer och organisationer kommer kunna ansöka om pengarna, och sedan bedömer staten och de sociala myndigheterna vilka av dessa som ska beviljas.

Det är upp till de styrande på lokal nivå att avgöra hur hög basinkomsten ska bli för individerna, men i andra basinkomstprojekt som just nu pågår runt om i USA ligger nivån på mellan 500 och 1 000 dollar i månaden, vilket motsvarar runt 4 300 kronor – 8 600 kronor.

”Basinkomst för barn” infördes samma dag

Basinkomsten röstades igenom samma dag som miljoner föräldrar i USA börjar få det nya barnbidraget – ett bidrag som många kallar för en basinkomst för barn. Barnbidraget är på som mest 300 dollar i månaden och går till alla familjer förutom dem med de allra högsta inkomsterna. Nio av tio barnfamiljer kommer ta del av barnbidraget och experter menar att stödet nästintill kan halvera barnfattigdomen i USA, rapporterar Sveriges radio.

Barnbidraget är en del av USA:s stödpaket nu under coronapandemin och planeras att delas ut bara under ett års tid, men demokraterna vill att det ska införas permanent. Joe Biden, USA:s president säger att han har ny lagstiftning på gång.

– Jag vill utöka det i framtiden, säger han, rapporterar Sveriges radio.

Skiljer sig åt mot andra sociala bidrag

Båda dessa stöd skiljer sig åt från hur ekonomiska stöd vanligtvis ser ut i USA och i de flesta delar av världen. Pengarna delas ut utan krav på att personen ska bete sig på något särskilt sätt för att få dem. Hen behöver till exempel inte söka jobb och kan lägga pengarna på vad hen vill.

Kritiker menar att denna typ av stöd kan minska viljan att ta ett jobb och när det gäller barnbidraget oroas man över att en sådan dyr satsning kan snabba på den stigande inflationen i landet.

I Kalifornien fanns tidigare ett förslag om att skapa en permanent basinkomst för alla vuxna i delstaten som tjänade mindre än 200 procent av medianinkomsten. Det förslaget röstades igenom av en juridisk kommitté i början av maj, men stoppades sedan under samma månad i nästa instans.

Basinkomsten som nu har röstats igenom har finansiering fram till juni 2026, då en analys över resultaten ska presenteras för lagstiftaren, uppger tidningen Courthouse new service.

Läs mer:

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna (Syre 25/3-2021) 

Basinkomst ledde till att fler jobbade heltid (Syre 10/3-2021)

Här har basinkomst införts permanent: ”Intressantast i världen” (Syre 11/12-2020)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV