Radar · Basinkomst

Ett steg närmre en permanent basinkomst i Kalifornien: ”En milstolpe”

Politikern Evan Low (till höger) fick i förra veckan igenom ett förslag om basinkomst i Kaliforniens kommitté som hanterar inkomst och skatt, något som aldrig hänt tidigare.

En permanent basinkomst för de flesta personer i hela delstaten Kalifornien, USA. Den idén fördes fram för ett år sedan av politikern Evan Low. Nu har den godkänts av en kommitté –  vilket är första steget för att införa en basinkomst och något som aldrig hänt tidigare. Men än är det inte klart om den kan bli verklighet.

I förra veckan fick den demokratiske politikern Evan Low igenom sitt förslag om basinkomst i den kommitté i Kalifornien som hanterar inkomst och skatt. Det är första gången någonsin ett förslag om basinkomst gått igenom där.

”Vi tog ett STORT steg framåt igår i kampen för ekonomisk rättvisa, eftersom lagstiftaren i Kalifornien – för första gången i historien – diskuterade en statlig basinkomst”, twittrade Evan Low dagen efter att förslaget gått igenom, enligt California Globe.

Evan Low kallade även händelsen för en ”milstolpe”, rapporterar Capradio.

Så skiljer sig förslaget från pilotprojekt i Kalifornien

Tidigare har det genomförts en rad pilotprojekt med basinkomst i vissa städer i Kalifornien. Men den basinkomst som Evan Low förespråkar handlar om en permanent basinkomst som skulle gå folk i hela delstaten. Dessutom skulle många få den –  alla över 18 år som tjänar under 200 procent av medianinkomsten i sin kommun. Basinkomsten är också ovanligt hög jämfört med tidigare pilotprojekt. Den skulle ligga på 1 000 dollar (motsvarande ungefär 8 500 kronor) i månaden.

– Detta var oväntat, konstaterar Cheryl Keating, en juridisk forskare som har studerat basinkomstförslag och projekt i USA och Kanada, rapporterar California Globe.

– Det är första gången som en hel stat har tagit sig förbi det första hindret för att genomföra en basinkomst. Detta är inte bara något pilotprojekt som ger inkomst till en grupp familjer eller konstnärer med låg inkomst. Det här handlar om hela staten, säger hon.

Oklart om basinkomsten blir verklighet

Prislappen för basinkomsten skulle bli lika stor som hela delstatens budget, vilket gör att det är oklart om förslaget kan bli verklighet. Tidigare har Evan Low föreslagit att basinkomsten skulle finansieras genom 10 procent högre moms på alla varor bortsett från bland annat mat, studiemedel och mediciner, vilket Syre skrivit om tidigare. Men nu tycks finansieringen vara oklar, enligt California globe.

– Innan de gör något mer måste de klargöra hur de eventuellt ska finansiera detta. Kalifornien har ett överskott just nu, men inte tillräckligt för att täcka detta. Och för många invånare och företag är skatterna tillräckligt höga som de är. Så var skulle dessa pengar komma ifrån? säger Cheryl Keating.

Senast den 21 maj ska frågan tas upp i nästa kommitté, rapporterar lokaltidningen Times Standard. Därefter behöver den gå igenom båda avdelningarna i den lagstiftande församlingen innan den skulle kunna bli verklighet, enligt The hill.

Läs mer om de försök med basinkomst som gjorts i Kalifornien: 

Här planeras nästa stora studie om basinkomst i USA (Syre 23/4-2021)

Största testet av basinkomst i USA: ”Det är inte personer som misslyckas” (Syre 25/3-2021)

Basinkomst ledde till att fler jobbade heltid (Syre 10/3-2021)

Hon sjösätter en ny stor studie om basinkomst i USA (Syre 6/11-2020) 

Nu testas “basinkomst” i San Fransisco för spädbarns och mödrars hälsa (Syre 17/9-2020)

Kalifornien testar basinkomst (Syre 20/9-2018)