Radar · Basinkomst

Basinkomst föreslås i Kalifornien

Ledamoten Evan Low, i den lagstiftande församlingen i Kalifornien, har lagt ett förslag om basinkomst.

Valkampanjen för demokraternas Andrew Yang är över sedan några veckor tillbaka. Men hans profilfråga lever vidare. Nu har ett förslag om basinkomst lyfts i Kaliforniens lagstiftande församling, enligt tidningen The Hill.

Evan Low är ledamot av Kaliforniens representanthus och den lagstiftande församlingen. Han är också partikamrat till Yang och i torsdags presenterade Low ett förslag om basinkomst för Kaliforniens invånare över 18 år.

Det vill säga för dem som inte redan får pengar från till exempel en arbetslöshetsförsäkring eller olika medicinska försäkringar.

Low föreslår en basinkomst på 1 000 dollar i månaden, alltså närmare 9 800 kronor i dagens penningvaluta. En ny värdebaserad skatt, som ska ligga på 10 procent för varor och tjänster, är tänkt att finansiera det här basinkomstförslaget.

Men det finns varor och tjänster som inte bör beskattas med en tioprocentig ökning, enligt Low. Det är medicin, medicinsk utrustning, utbildningsmaterial inklusive läroböcker, undervisning, avgifter för utbildning, mat, matvaror och kläder.

En stad i Kaliforniens inland, Stockton, testar sedan april förra året ett basinkomstprojekt med 130 deltagare som får runt 4 900 kronor i månaden. Men stadens borgmästare, demokraten Michael Tubbs, är kritisk till en ovillkorlig månadsutbetalning där personer som redan går på bidrag är exkluderade i förslaget.

Har Lows lagförslag om basinkomst någon chans? Först måste det godkännas i en kommitté och sedan bli godkänt av de båda avdelningarna i den statligt lagstiftande församlingen. Det är med andra ord en lång väg att gå innan ett beslut fattas, konstaterar den amerikanska tidningen The Hill.