Radar · Nyheter

Kalifornien testar basinkomst

Pexels | USA sällar sig nu till skaran länder där basinkomst prövas.

Kalifornien blir först i USA med att prova medborgarlön i två städer. I pilotprojekt ska invånare i delstaten få pengar varje månad, helt villkorslöst. Om experimenten visar positiva resultat, kan projekten testas i flera delstater och städer i USA

Tankesmedjan Economic security project, som förespråkar medborgarlön, står bakom finansieringen av de två pilotprojekten i Kalifornien. Båda experimenten påbörjas senare i år och kommer att utvärderas löpande under tre års tid, rapporterar Dagens Nyheter.

– Arbetslivet håller på att förändras dramatiskt så vi måste fundera över hur ett nytt samhällskontrakt bör se ut. Många av de tillfälliga jobb som folk här har nu, som Uber-chaufförer eller butiksbiträden, kan försvinna inom fem till tio år. Det är verkligen dags att förändra vår politik så att vi kan hantera omställningen bättre, säger Nathalie Foster i en intervju till Dagens Nyheter.

Basinkomst testas småskaligt i bland annat i Finland, under en högerregering, för 2 000 arbetssökande finska medborgare. Och stödet har ökat en del, från 64 procent i mars 2016 till 68 procent i mars 2017. Det visar en undersökning utförd av teknikföretaget Dalia research, där cirka 11 000 personer från 28 EU-länder deltog.

Ideologiskt har idén om basinkomst ända sedan 1960-talet lockat till sig förespråkare. Medborgarrättskämpen Martin Luther King förespråkade en medborgarlön för fattiga amerikaner, liksom president Richard Nixon som försökte implementera en modell 1969.

Basinkomst har blivit ett allt hetare debattämne inom politiken de senaste åren. I bland annat Finland, Kanada och Spanien pågår pilotprojekt just nu. Även i Italien och Storbritanien läggs politiska förslag fram.

Som politisk idé har medborgarlönen också väckt intresse i och med att beprövade välfärdsmodeller omvärderats.

I Kalifornien har teknikindustrin gett enorma förmögenheter, men också djupa klyftor. Såväl Facebooks Mark Zuckerberg som Microsofts grundare Bill Gates har varit positivt inställda till medborgarlön.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV