Radar · Basinkomst

Största testen av basinkomst i USA: ”Det är inte personer som misslyckas”

Nu hoppar Oakland i Kalifornien på basinkomsttåget och sjösätter ett pilotprogram som ska ge 600 familjer 500 dollar i månaden. ”Den fattigdom vi alla ser i dag är inte personens misslyckande, det är ett misslyckande för systemet”, sa Libby Schaaf, demokratisk borgmästare i Oakland, i ett uttalande.

Mer än 70 000 människor, 16,7 procent av befolkningen i Oakland lever i fattigdom, enligt en undersökning av DataUSA.

Samtidigt är Oakland en blomstrande stad med gröna starts up, tech-bolag, alldeles intill San Francisco – och en stad där många tjänar en bra bit över medelinkomsten i USA.

Det är också en av de städer i regionen som drabbats hårdast av Covid-19, enligt San Francisco Chronicle. Det blir det största försöket med basinkomst i USA hittills.

– Det vi lär oss av covid-19 är att vårt samhälle behöver basinkomst, utan villkorade krav, säger Candice Elder, direktör för East Oakland Collective, som hjälper hemlösa och personer med låg inkomst, till tidningen.

Oakland lanserar nu ett pilotprogram som ger 600 familjer 500 dollar per månad i 18 månader. Det finns inga restriktioner kring hur pengarna får användas. Familjerna som ska ingå i pilotprogrammet ska väljas ut slumpvis, ur olika etniska grupper, med minst ett barn.

Programmet är modellerat enligt ett tidigare pilotprojekt i Stockton, USA.

Borgmästare Libby Schaaf tackade de partner som gått in och stöttat upp programmet ekonomiskt. Privata filantroperna inom Blue meridian partners har samlat in 6,7 miljoner dollar och 80 procent av summan ska gå direkt till de behövande.

– En garanterad inkomst är ett av mest löftesrika verktygen för systemförändring, jämlikhet mellan olika etniska grupper och för ekonomisk rörlighet, som vi sett på decennier. Jag är stolt över att, med så hängivna lokala partners, skapa ett system som kan bidra till att ändra århundraden av ekonomisk orättvisa mellan olika grupper, och sätta ut riktningen för ett mer rättvist samhället, säger Libby Schaaf.

Läs mer om hur miljontals i Indien lovas basinkomst.

Läs mer om hur tusen unga i London lovas ”basinkomst

Läs mer om Brasiliens stad Maricá – här har basinkomst införts permanent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV