Radar · Basinkomst

Miljontals människor i Indien utlovas ”basinkomst” 

Mamata Banerjees version av basinkomst skulle delas ut till det kvinnliga överhuvudet i alla fattiga familjer i Västbengalen.

I indiska Västbengalen införs ett sorts kontantstöd som påminner om basinkomst eller medborgarlön. Det lovar i varje fall den nuvarande ledaren i delstaten om hon blir omvald i årets val. Mer än 64 miljoner människor väntas få del av ”basinkomsten” om löftet blir verklighet.

I onsdags gick Mamata Banerjee, ledare i Västbengalen, ut med sitt vallöfte: att ge kontantstöd till fattiga familjer där.

– Om det finns en vilja finns det ett sätt. Det här är inte ett politiskt manifest, det är ett manifest för utveckling, säger hon till tidningen The telegraph.

I dag har hennes parti majoritet i den lagstiftande församlingen och vinner hon valet igen, som går av stapeln i år, lovar hon att förbättra för bland annat de kastlösa och personer med låga kast.

För första gången någonsin spelar dessa grupper en viktig roll i delstatens valrörelse, enligt The telegraph.

Planen: Ge mer än 64 miljoner människor ”basinkomst”

I Västbengalen beräknas 60-70 procent vara kastlösa eller lågkastiga. Det handlar om ungefär 55-64 miljoner människor.

Tanken är att delstaten ger kastlösa eller familjer som har låga kast ungefär 1 000 rupees vilket motsvarar ungefär 118 kronor i månaden. Dessutom ska andra familjer få 500 rupees (motsvarande ungefär 59 kronor), så länge de inte har någon i hushållet som betalar skatt eller äger mer än två hektar mark.

Kontantstödet stoppas in varje månad på det bankkonto som tillhör den kvinna som anses vara familjens överhuvud, och pengarna är tänkt att gå till hela hushållet. På så vis skiljer sig idén från hur basinkomst eller medborgarlön definieras, eftersom pengarna går till ett hushåll, inte till individer.

Mamata Banerjee menar att reformen är fullt genomförbar eftersom delstatens ekonomi växer, jämfört med andra delstater. Hon menar att delstaten ska skapa fler små och större företag och satsa på utbyggnad av industrier.

Förutom det basinkomstliknande kontantstödet innehåller hennes politiska manifest flera andra välfärdsreformer.

Det här är basinkomst 

Basinkomst, även kallat medborgarlön, innebär att du regelbundet får en summa pengar i från exempelvis staten, men utan att du behöver arbeta eller göra något annat i gengäld. Det finns olika modeller för basinkomst, men generellt ska basinkomsten
– garantera alla en inkomst som går att leva på
– betalas ut till individer, inte till hushåll
– betalas ut utan krav på motprestation
– betalas ut regelbundet (månadsvis)
– betalas ut i pengar, inte till exempel matkuponger
Källa: BIEN Sverige