Radar · Basinkomst

Utlovar ”basinkomst” till unga Londonbor

Tanken med "basinkomsten" är att ge unga Londonbor i början av sin karriär ett stöd.

Om Green party vinner lokalvalet i London i år så ska de införa en plan som ger 1000 unga i början av sin karriär en ”basinkomst” under tre år, det meddelar borgmästarkandidaten Sian Berry.

30 000 pund, motsvarande drygt 350 000 svenska kronor, utbetalade under tre års tid ska unga entreprenörer och artister i början av sin karriär kunna söka om. Det utlovar det gröna partiets borgmästarkandidat Sian Berry om hon blir vald i Londons lokalval som hålls den 6 maj i år.

”Unga människor betalar priset på så många saker – arvet efter åtstramningar, den nuvarande coronaviruskrisen, klimatkatastrofen”, säger hon till BBC och fortsätter:

”Unga människor har idéerna, de har potentialen, de har förmågan – de behöver bara stöd för att komma igång och göra det.”

Troligen begränsad effekt

Förhoppningarna är att planen också ska kunna transformera Londons ekonomi, uppger Sian Berry. Men då planen enbart handlar om att ge 1000 unga personer chansen till att starta sina karriärer, så är det tveksamt om det kommer ge någon större effekt.

Professor Nick Pearce, expert på effekterna av statligt stöd och fattigdom säger till BBC att effekterna kommer vara ”begränsade till de 1000 ungdomar som är lyckliga nog att tilldelas [inkomsten]”.

Exakt hur de unga skulle väljas ut har ännu inte meddelats, men det ska inte utgå från ansökningar eller bevis på talang förklarar Berry för BBC. Istället är tanken att visa på vilka fördelar och ökade livschanser som en liknande satsning kan ge ungdomar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV