Radar · Basinkomst

Här planeras nästa stora studie om basinkomst i USA

Eric Garcetti, borgmästare i Los Angeles (till höger) har inspirerats av basinkomststudien som genomfördes i Stockton där Michael Tubbs (till vänster) tidigare var borgmästare.

Basinkomst på 1 000 dollar i månaden. Det föreslår borgmästaren i Los Angeles att 2 000 fattiga ska få under ett års tid. Blir det verklighet är det en av de mest omfattande pilotstudierna som gjorts i USA på senare år gällande basinkomst, även kallat medborgarlön.

– Vi ger familjer, som inte kan se bortom nästa räkning, nästa arbetsskift eller nästa hälsoproblem, ett utrymme att inte bara drömma om ett bättre liv utan att också förverkliga det, säger Eric Garcetti, borgmästare i Los Angeles till LAist, som är en lokal nyhetssida ansluten till södra Kaliforniens public service radio.

Än så länge är det oklart vilka personer som väljs ut att vara med i studien, men det ska röra sig om människor som lever under eller på fattigdomsgränsen. Andra kriterier kommer sannolikt handla om att det ska vara familjer som drabbats av coronapandemin, antingen medicinskt eller ekonomiskt och där det finns barn under 18 år, uppger LAist.

Om pilotstudien skulle bli lyckad skulle den tyda på att de vore mer effektivt med denna typ av kontantutbetalningar, snarare än de många olika stödprogram som finns för fattiga amerikaner och som alla är villkorade på olika sätt, bland annat med krav på att personerna ska arbeta.

Basinkomst testas på fler platser i USA

I USA pågår flera pilotstudier som rör basinkomst, men i dessa projekt ges färre personer basinkomst och till en lägre summa. I exempelvis stadsdelen Compton som ligger i Los Angeles gick nyligen en basinkomststudie av stapeln där 800 deltagare får 300–600 dollar varje månad, beroende på hur stort hushållet är. I Gary, Indiana rör det sig om 125 personer som ska få 500 dollar i månaden. Samma summa och antal personer var med i studien i Stockton, Kalifornien, som slutfördes nyligen. Men den varade å andra sidan i två års tid, till skillnad från den nya studien i Los Angeles som bara ska pågå i ett år.

Det finns också andra permanenta utbetalningar i USA som påminner om basinkomst. I den amerikanska delstaten Alaska har invånarna varje år sedan 1982 fått dela på vinsten från en statlig fond som finansieras av delstatens naturresurser, bland annat olja. I North Carolina delas dessutom pengar ut till urinvånarna som bor i ett reservat där. Pengarna kommer från ett casino som ligger i reservatet, rapporterar Newsweek.

Den nya piloten i Los Angeles har arbetsnamnet BIG LEAP, som står för Basic income guaranteed: L.A. economic assistance.

Läs mer: 
Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna (Syre 25/3-2021)
Hon sjösätter ny stor studie om basinkomst i USA (Syre 6/11-2020)
Nytt basinkomstförsök i Indiana (Syre 14/3-2021)
Basinkomst ledde till att fler jobbade heltid (Syre 10/3-2021)

Det här är basinkomst

Basinkomst, även kallad medborgarlön, innebär att alla invånare skulle få en summa pengar varje månad från exempelvis staten. Alla får göra precis vad de vill med pengarna. Det finns inga krav på motprestation eller att söka arbeten, utan pengarna delas ut utan villkor. Även personer med hög inkomst skulle få basinkomsten, precis som barnbidraget fungerar i dag, fast för vuxna. Tanken är att den skulle leda till ökad kreativitet och entreprenörskap när du blir fri från allt byråkratiskt käbbel.
Negativ inkomstskatt är en annan form av basinkomstliknande modell, men den går ut på att bara införa basinkomst för personer med lägre inkomster. Det skulle bli som ett inkomstgolv, som ingen skulle kunna falla under. Även här skulle du få göra vad du ville med pengarna, och skulle du få ett jobb skulle du få behålla en del av basinkomsten upp till en viss inkomst, så att du tjänade på att jobba.