Radar · Basinkomst

Nytt basinkomst-försök i Indiana

Orten Gary i Indiana, USA, är en gammal industristad och är en förstad till Chicago som ligger drygt 4,5 mil bort.

Nu sällar sig staden Gary i Indiana till raden av de orter i USA som testar basinkomst, även kallat medborgarlön. Pengarna ska börja delas ut i vår. Alla deltagare får 500 dollar var – helt utan att behöva söka jobb eller redovisa vad de gör med pengarna.

– Vi behöver få igång detta projekt, för människor behöver det, säger Burgess Peoples, ansvarig för projektet till radiostationen WBEZ Chicago.

Hon syftar på att många i USA har det tufft nu under coronapandemin. Projektet går ut på att under ett års tid ge 125 låginkomsttagare över 18 år 500 dollar i månaden, vilket motsvarar runt 4 200 kronor. Personerna väljs ut genom lotteri. Det finns inga krav kopplade till pengarna. De som får basinkomsten behöver varken söka jobb eller tala om vad de använder summan till.

Twitters medgrundare Jack Dorsey, gick i vintras ut med att han skulle skänka 15 miljoner dollar till basinkomstprojekt i 30 amerikanska städer, vilket Syre skrivit om tidigare. Men orten Gary hör inte till dessa, utan ska finansieras främst genom gräsrotsdonationer.

Stöds av borgmästaren

Även om projektet inte är skattefinansierat stödjer borgmästaren projektet och har nu gått med i organisationen Borgmästare för garanterad inkomst, där redan 40 andra amerikanska borgmästare är med.

– Det är en enkel men välgrundad idé. Många av våra grannar, våra familjemedlemmar, fortsätter att kämpa med ekonomisk osäkerhet varje dag. En basinkomst kan vara hela skillnaden för en person som väljer mellan att betala hyra eller köpa mat. Pandemin har förvärrat situationen, säger Jerome Prince, Borgmästare i Gary, till tidningen Chicago tribune.

Enligt honom har 40 procent av amerikanerna inte råd med en oväntad utgift på 400 dollar, och lönen för minoriteter fortsätter att ligga efter. Färgade kvinnor har högre risk att hamna i fattigdom och att sakna tillgång till sjukvård, eftersom de amerikanska sjukförsäkringarna ofta är kopplade till en anställning.

– Det är uppenbart att vi måste göra något för att lyfta dessa människor, säger Jerome Prince.

I vår väntas deltagarna i projektet få sin första utbetalning av basinkomsten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV