Zoom

5 skillnader mellan basinkomst och försörjningsstöd

Personer som saknar pengar till mat och hyra kan söka försörjningsstöd, men det är inte alltid som de beviljas.

Det svenska försörjningsstödet hjälper den som står helt utblottad. Därför behövs inte basinkomst, även kallat medborgarlön, anser vissa. Men det finns flera skillnader. Syre listar de fem viktigaste.

Basinkomst delas ut till individen. Försörjnings­stödet beräknas utifrån hushållets gemensamma inkomster, och delas ofta ut till den som anses vara familjeförsörjaren.

2 Arbete lönar sig

Den som får basinkomst och jobbar får ökad inkomst. Det skiljer sig åt från försörjningsstödet, där ens lön dras av krona för krona från försörjnings­stödet. Den bidragstagare som exempelvis skulle jobba några timmar i veckan skulle inte tjäna på det, eftersom hela lönen dras av från försörjningsstödet. Vissa personer kvalar dock in för att få en så kallad jobbstimulans, som innebär att 25 procent av lönen efter skatt inte räknas in när socialtjänsten bedömer om personen har rätt till ekonomiskt bistånd. Men jobbstimulansen har kritiserats för att bara nå extremt få.

3 Ingen redovisning av utgifter

Den som söker försörjningsstöd måste visa upp kvitton, kontoutdrag och räkningar för att beviljas försörjningsstöd. Detta för att socialtjänsten ska se att man inte använt pengarna till något de anser är onödigt, och att du har behov av försörjningsstödet. Sätter någon in pengar på ditt konto, till exempel som en gåva, dras summan av från försörjningsstödet.

4 Ingen eller mindre behovsprövning

Socialtjänsten ger bara försörjningsstöd och ekonomiskt bistånd till den som bedöms ha behov av pengarna. Tjänar du över riksnormen för försörjnings­stöd har du inte rätt till pengarna, inte heller om du har en bil, ett fritidshus eller en bostadsrätt som du skulle kunna sälja. Det skiljer sig från basinkomst, där grundidén är att pengarna delas ut till alla, utan att någon kontrollerar om du har behov av pengarna. Är du rik får du istället betala tillbaka pengarna genom beskattning. En annan form av basinkomst, så kallad negativ inkomstskatt, är att pengarna bara betalas ut till dem med lägst inkomster, och sedan trappas av ju mer du tjänar. Men till skillnad från försörjningsstödet förlorar du inte lika mycket av basinkomsten som du tjänar, utan får be­hålla mer av pengarna.

5 Inga krav på att söka jobb

En basinkomst delas ut oavsett om du jobbar eller inte. Det skiljer sig från försörjningsstödet där grundregeln är att du måste stå till arbetsmarknadens förfogande. Det betyder att du behöver söka jobb eller delta i arbetsmarknadsinsatser. Söker du för få jobb eller inte närvarar på kommunens jobb­aktiviteter finns risk att du nekas ekonomiskt bistånd. Socialtjänsten kan dock ge undantag från att söka jobb om de ser att personen har för stora sociala eller psykiska problem.

Läs mer:

Krav på att socialtjänstens försörjningsstöd förändras

Försörjningsstöd till individen – Så tänker riksdagspartierna

Försörjnings­stödet i siffror

4 180

kronor får den som är ensamstående. Socialtjänsten står också för hyran och bland annat hemförsäkring. De 4 180 kronorna ska räcka till mat, kläder och skor, fritid och lek, hygien, förbrukningsvaror, dagstidning och telefon.

6 830

kronor för hemmet ligger riksnormen på om båda samborna behöver försörjningsstöd. Utöver riksnormen ska socialtjänsten även bevilja kostnader som uppstår ibland, till exempel tandvård, glasögon, sjukvård och medicin, men enligt källor till Syre är det inte alltid detta sker.

198 000

hushåll fick ekonomiskt bistånd någon gång under 2020. I dessa bodde 374 000 personer, inklusive 130 000 barn.

97 523

personer fick ekonomiskt bistånd varje månad under hela året 2020.

8 400

kronor i månaden fick de med långvarig ekonomiskt bistånd totalt i genomsnitt.
Källor: SCB, Socialstyrelsen och Kunskapsguiden med flera.