Zoom

Försörjningsstöd till individen – så tänker riksdagspartierna

Några partier i riksdagen vill att försörjningsstödet ska vara individuellt, i varje fall för de som beviljas det för att de är arbetslösa.

Socialtjänstens försörjningsstöd beräknas utifrån hushållets gemensamma inkomster. Men det ifrågasätts nu av vissa riksdagspartier. Här är deras inställning till huruvida det ekonomiska biståndet borde ges till individen eller inte.

Är emot att individualisera försörjningsstödet. ”Ekonomiskt bistånd ska vara det yttersta sociala skyddet när alla andra möjligheter har prövats. Då kan man inte bortse från hur hushållets ekonomiska situation ser ut.” skriver Socialdemokraterna i ett mejl till Syre, även om de också skriver att de ”ser ett behov av att göra förändringar avseende försörjningsstödet och anpassa den bättre till den situation som råder i dag”. En översyn av det ekonomiska biståndet saknas dock i den statliga utredning som regeringen tillsatt, vilket kritiseras av bland andra organisationen Funktionsrätt Sverige.

Vänsterpartiet

Vill utreda frågan. Det står inget om individualiserat försörjningsstöd i deras nuvarande socialpolitiska program, men när Syre ställer frågan skriver Vänsterpartiet i ett mejl att de kommer revidera sitt program. ”Ekonomi är ju ett välkänt verktyg för våldsutövare att kontrollera sin partner och nuvarande ordning kan medföra svårigheter för den som är våldsutsatt att lämna en destruktiv situation,” skriver Maj Karlsson, socialpolitisk talesperson.

Miljöpartiet

Driver inte frågan i nuläget. På sikt vill Miljöpartiet ha ett sammanslaget trygghetssystem där arbetslöshetsförsäkringen, sjukförsäkringen och försörjningsstödet ingår, men partiet har inte tagit ställning till om det nya ekonomiska stödet skulle vara individualiserat eller baseras på hushållet. Det är absolut något som behöver utredas inför ett ställningstagande, skriver Mats Berglund (MP) riksdagsledamot i ett mejl till Syre.

Liberalerna

Vill att försörjningsstödet ska utgå från individen, inte familjen. Partiet har tagit ställning för att utreda en individualisering av försörjningsstödet.

Centerpartiet

Centerpartiet har inget förslag om att individualisera försörjningsstödet, men vill att själva utbetalningen ska delas lika 50/50 mellan mannen och kvinnan. ”Det är fortfarande vanligast att försörjningsstödet betalas ut till mannen. (…) Det är inte rimligt att samhället är med och förstärker konservativa föreställningar om mannen som huvudsaklig familjeförsörjare.” står det på partiets hemsida. Hur ett sådant system skulle fungera om den ena personen bör jar jobba är dock oklart. ”Vi har inte i detalj tagit ställning om fördelningen ska vara en annan om en av parterna har inkomst och den andra inte har det”, svarar Anders W Johnsson C, sjukvårdspolitisk talesperson.

Moderaterna

Moderatkvinnorna skriver i en rapport att de vill att individualiserat försörjningsstöd bör övervägas. Men det tycks inte gälla för resten av partiet. Moderaterna vill snarare minska hushållets totala inkomster från försörjningsstöd genom att införa ett inkomsttak och inte låta nyanlända få tillgång till fullt försörjningsstöd, står det i deras budgetmotion.

Kristdemokraterna

Vill att försörjningsstödet görs om till en statlig dagpenning för den grupp som i dag har försörjningsstöd enbart för att de är arbetslösa – inte de som beviljas i första hand på grund av psykiska eller sociala problem. Den statliga dag­penningen skulle ges till individen, inte hushållet. Den skulle inte heller vara behovsprövad som dagens försörjningsstöd.

Sverigedemokraterna

Ser i nuläget inte något behov av att förändra hur försörjningsstödet beviljas. SD är dock positiva till att själva utbetalning görs till respektive individ för att  motverka eventuell ojämlikhet och ekonomisk kontroll över en partner i ett hushåll.

Läs mer:

Krav på att socialtjänstens försörjningsstöd förändras

5 skillnader mellan basinkomst och försörjningsstöd