Radar · Basinkomst

Här kan finansieringen av basinkomst säkras genom cannabisförsäljning

Rochester, som ligger i delstaten New York, USA, ska genomföra en pilotstudie med basinkomst.

Staden Rochester i USA genomför en pilotstudie med basinkomst. Dessutom kan projektet utökas, hoppas den tillträdande borgmästaren. En idé är att basinkomsten ska finansieras genom att börja beskatta försäljning av cannabis.

Sedan i mars i år är cannabis avkriminaliserat i Rochester, som ligger i delstaten New York, USA. Det innebär att det är lagligt att använda cannabis för eget bruk, men försäljning av drogen är fortfarande olagligt. Den tillträdande borgmästaren hoppas dock att få igenom att cannabis ska bli lagligt att sälja. Han vill att försäljningen ska beskattas, och att skatteintäkterna från den ska finansiera en basinkomst, rapporterar Business insider.

Men redan utan skattepengar från cannabisförsäljning har staden klubbat igenom ett basinkomstprojekt. 175 familjer som lever på eller under fattigdomsgränsen ska få 500 dollar i månaden. Det motsvarar 4 542 kronor.

Den tillträdande borgmästaren Malik Evans vill ta pengar från försäljning av cannabis för att finansiera en basinkomst
Den tillträdande borgmästaren Malik Evans vill ta pengar från försäljning av cannabis för att finansiera en basinkomst. Foto: Rochester Indymedia, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Projektet finansieras genom det stödprogram som Joe Biden klubbade igenom för att få landet att återhämta sig ekonomiskt under pandemin. Flera andra städer har gjort samma sak med pengarna. Andra städer har finansierat sina basinkomstprojekt tack vare pengar från twittergrundaren Jack Dorsey.

Den tillträdande borgmästaren Malik Evans säger att han vill bli mindre beroende av de statliga pengarna. Han hoppas visserligen få in även privata medel och på så vis kunna utöka basinkomstprojektet ytterligare så att det omfattar totalt 1 000 familjer. Men därtill vill han alltså även få in pengar från cannabisförsäljning.

– Vi vill börja få in intäkter från marijuana eftersom du inte bara kan ha (intäkter från) regeringen, säger han till Business insider.

Läs mer:

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna

Här har basinkomst införts permanent: ”Intressantast i världen” 

Professor: Jobbskatteavdraget kan delfinansiera en basinkomst

Så liknar Kanadas kamp för klimatet en basinkomst

Risk för att basinkomst gör fler till gig-jobbare